BiH Udarno Vijesti

Izjava Ivice Dačića je otvoreni napad na teritorijalni integritet BiH

Izjava Ivice Dačića, potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije da “ako sutra Republika Srpska na referendumu donese odluku o otcjepljenju” bit će normalno da se priključi Srbiji jer se radi o istom narodu, za Stranku za BiH predstavlja otvoreni napad na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopštenju iz Pres-službe Stranke za BiH, ova izjava je sinhronizirana sa izjavama Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, o “pravu” na referendum o statusu Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je samo jedna u nizu kontinuiranih izjava zvaničnika srbijanske vlade koja je uslijedila nakon nedavne izjave Vuka Jeremića, ministra vanjskih poslova Srbije, o spajanju pitanja Kosova sa Bosnom i Hercegovinom na konferenciji britanskog magazina The Economist u Atini”, tvrde u ovoj stranci.

Kako se navodi, očigledno je da se radi o ambicijama Srbije da se gubitak Kosova “namiri” teritorijom BiH.

Ostaje otvoreno pitanje da li će Evropska unija dodijeliti kandidatski status Srbiji i pored toga što zvanični Beograd nedvosmisleno pretendira na teritorij BiH, što je suprotno Povelji Ujedinjenih nacija i osnovnim principima na kojim počiva Evropska unija, rečeno je na kraju saopštenja Stranke za BiH.

 

Informer.ba