BiH Kultura Vijesti

Izložba ‘More, rijeka, eho’ Biljane Sesar u četvrtak u Mostaru

Izložba “More, rijeka, eho”- Biljane Sesar, bit će predstavljena publici u četvrtak, 8. septembra, u Galeriji kraljice Katarine, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, s početkom u 19 sati.

 

“Svoju novu samostalnu izložbu, koja sadrži slikarske i nešto manje kiparskih radova, umjetnica naslovljuje kao More, rijeka, eho. Već se naslovom sugerira umjetničin nastavak kretanja mediteranskim putanjama vlastite umjetničke imaginacije. Jasna je simbolika toka od izvora do ušća: izviranja, uviranja, pretakanja, konačnog ulijevanja u more. Sami naslovi radova sugeriraju svojevrsnu pripovjednu dimenziju. Umjetnica nastavlja razvijati priču s Apoksiomenom kao glavnim akterom. Apoksiomen vodi dijalog s mravom, pleše noćni ples na ulici, zatim odlazi do plaže gdje se njegova draga porezala o bačenu perisku… ” dio je iz kritičkog osvrta dr. sc. Ljiljane Rajković.

Kroz svoju likovnu pripovijest, ispunjenom antičkim, mitskim, pa i zavičajnim interferencijama i aluzijama (Arkadija, antičke skulpture, idilični pejzaži) te značenjski usložnjenim motivima (suptilno antropomorfizirane persike), Biljana Sesar govori o toj nestalnoj i nestajućoj ljepoti, kazala je šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje – Mikulić.

Biljana Sesar rođena je 1955. godine u Mostaru. U Splitu je završila školu za primjenjenu umjetnost, kiparskog smjera, te Pedagošku akademiju Likovne umjetnosti u klasi profesora kiparstva Andrije Krstulovića i profesora kiparstva Ante Kaštelančića. U ranim studentskim danima pomagala je u ateljeu profesoru kiparstva Mirku Ostoji.

Kao dugogodišnji likovni pedagog u nastavu unosi inovacije s novim metodološkim pristupom. Paralelno s radom u nastavi vodila je Atelje galeriju Sesar u Starom gradu – Mostar, gdje je imala mogućnost raditi i izlagati. Imala je veliki broj samostalnih izložbi, a sudionica je na brojnim skupnim izložbama i humanitarnim aukcijama slika.

 

Fena/Informer.ba