Svijet Udarno Vijesti

Izrael evakuiše ambasadu u Amanu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i šef diplomatije Avigdor Liberman naredili su da se ambasada Izraela iz Amana evakuiše dan ranije nego što je planirano zbog straha od nasilnih antiizraelskih protesta poput onih koji su izbili u Kairu prošle nedjelje.
Prema protokolu, svi zaposleni u ambasadi u jordanskoj prijestonici vraćaju se u Izrael svakog vikenda, izuzev jednog diplomatskog predstavnika i tima čuvara.Međutim, u srijedu je potvrđeno da je odlučeno da se ambasada u Jordanu napusti dan ranije u očekivaju demonstracija ispred zgrade ambasade tokom vikenda.

Jedan zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova je rekao novinarima da je planirani protest organizovan preko Facebooka i da je više od 3.000 ljudi najavilo da će učestvovati.

Procjena je izraelske strane da će ih biti nekoliko stotina i očekuje se da ih jordanske sigurnosne snage otjeraju prije nego što se demonstracije otmu kontroli.

Izrael je potpisao mir s Jordanom 1994. godine. To je drugi arapski susjed jevrejske države, poslije Egipta, s kojim je potpisan mir.

Odluka o ranijem povratku osoblja donijeta je zbog antiizraelskih protesta u Kairu koji su kulminirali upadom u zgradu ambasade.

Izraelski borbeni avion evakuisao je više od 80 diplomata i zaposlenih, uključujući ambasadora i članove porodica, iz Kaira, nakon tog incidenta.

Razmatrajući posljedice napada na ambasadu, portparolka State Departmenta Victoria Nuland je izrazila nadu da će se izbjeći širenje sličnih nereda u širem regionu, istakavši da je potrebno biti na oprezu.

Fena/Informer.ba