Region Udarno Vijesti

Izrael izručuje Aleksandra Cvetkovića, a u Srbiji dvojica njegovih suboraca slobodno žive

Dok Izrael priprema izručenje 43-godišnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) Aleksandra Cvetkovića, Srbija odbija uhapsiti dvojicu njegovih suboraca, pripadnika eskadrona smrti zločinca Ratka Mladića koji su odgovorni za strijeljanje 1.200 bošnjačkih muškaraca i dječaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo, saznaje “Dnevni avaz” od izvora u Tužilaštvu BiH.

Riječ je o Brani Gojkoviću (42) iz Starića i Zoranu Obrenoviću (40) iz Majdanpeka, za kojima se, prema nalogu Suda BiH, traga zbog genocida u Srebrenici. Ovi zločinci čije izručenje traži Tužilaštvo BiH, prema raspoloživim informacijama, kriju se na području Srbije, iako je za njima ranije raspisana Interpolova potjernica.

Državno tužilaštvo je tražilo i privođenje zapovjednika zloglasnog Desetog diverzantskog odreda Milorad Miše Pelemiša, koji danas, također, živi slobodno u Beogradu.

Gojković se isticao po monstruoznosti u strijeljanju srebreničkih Bošnjaka. Upravo je on 16. jula 1995. godine obavijestio streljački vod Desetog diverzantskog odreda da će u Branjevo dolaziti autobusi s civilima i da će biti strijeljani te da je Pelemiš naredio akciju.

Također, Gojković je zajedno s Aleksandrom Cvetkovićem naredio da se Bošnjaci strijeljaju mitraljezom M-84 “kako bi se ubijanje ubrzalo“! Taj čovjek je prije odlaska u Srbiju godinama slobodno šetao Vlasenicom. Obrenović se, nakon upozorenja da se protiv njega vodi istraga, sklonio kod rodbine u Rumu.

 

Avaz/Informer.ba