Svijet Vijesti

Izrael osudio direktora World Visiona u Gazi na 12 godina zatvora zbog navodnog pomaganja Hamasu

Izraelski sud je osudio direktora ureda međunarodne humanitarne agencije  na 12 godina zatvora zbog sumnje na preusmjeravanje miliona dolara Hamasu, javlja AFP.

Okružni sud u Beershebi na jugu Izraela izrekao je kaznu od “12 godina zatvora, u koju je uključeno i vrijeme provedeno u pritvoru” Mohammedu al-Halabiju, direktoru ogranka organizacije World Vision, koji je bio u zatvoru tokom proteklih šest godina koliko je trajao sudski postupak.

Izricanje presude uslijedilo je nakon što je sud u junu donio odluku da je Halabi kriv za preusmjeravanje nekoliko miliona dolara i tona čelika Hamasu, koji kontrolira ovu palestinsku enklavu.

Halabi, koji je uhapšen u junu 2016. godine i optužen u augustu te iste godine, uporno je negirao bilo kakve nepravilnosti.

Njegov advokat ponovio je tvrdnju da je nevin nakon izricanja presude u utorak.

– On i dalje insistira da je nevin, da nije uradio ništa protuzakonito i da nema dokaza protiv njega – rekao je njegov advokat Maher Hana. “Naprotiv, dokazao je na sudu iznad svake razumne sumnje da se pobrinuo da nikakav novac neće otići Hamasu direktno.”
Hanna je rekao da će se žaliti na presudu Vrhovnom sudu.

Halabi je osuđen za članstvo u Hamasu, koja je po izraelskom zakonu teroristička skupina, i za finansiranje terorističkih aktivnosti, za “prenošenje informacija neprijatelju”, kao i za posjedovanje oružja.

Veliki dio dokaza protiv Halabija držan je u tajnosti, a Izrael je naveo “sigurnosne razloge”, što je navelo njegov pravni tim da dovede u pitanje legitimnost presude.
Nakon Halabijevog hapšenja, australska vlada, glavni donator World Visiona, objavila je da zamrzava finansiranje projekata u Pojasu Gaze.

Naknadna istraga australske vlade nije došla do bilo kakvih dokaza o pronevjeri novca.
World Vision je kršćanska dobrotvorna organizacija sa sjedištem u SAD-u sa skoro 40.000 zaposlenih širom svijeta.

Tvrdi se da je jedna od najvećih nevladinih organizacija na svijetu, s posebnim fokusom na djecu.

 

Fena/Informer.ba