Izdvojeno Svijet Vijesti

Izrael u narednih nekoliko mjeseci napada Iran

Izrael će u narednih nekoliko mjeseci napasti Iran, jer vojni stratezi te zemlje procjenjuju da međunarodne sankcije neće imati efekta na vlast u Teheranu, objavio je američki magazin Foreign Policy.

“FP” piše da će Izrael iskoristiti odluku teheranskih vlasti da protjera inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kao neposredan povod da započne rat. Magazin koji se bavi spoljnom politikom i međunarodnom odnosima, procjenjuje da postoji nekoliko razloga zbog kojih će se izraelski državni vrh odlučiti za napad na Iran, iako takva odluka nosi velike rizike i po sam Izrael.

Prvi razlog je procjena Izraela da inspektori IAEA više nemaju pravi nadzor nad iranskim nuklearnim programom, pošto nadgledaju samo par lokacija. Smatra se i da postoji više skrivenih mjesta koja nisu ni pod kakvim nadzorom. Jedno od najvećih nuklearnih postrojenja Fordo nalazi se duboko ispod planinskog vijenca u bunkerima koje ne bi mogli da unište izraelski bombarederi.

Ono što najviše plaši Izrael je situacija u kojoj bi Iran prvi potegao nuklearno oružje. Prema procjenama “FP”, Izrael bi vjerovatno bio uništen samo jednim nuklearnim napadom Irana, zbog malog broja stanovnika koji su koncentrisani na maloj teritoriji.

List smatra da je veliko pitanje da li bi izraelski državni vrh preživio napad koji bi prvi izveo Iran, kao i da li bi vojni kapacetiti bili dovoljno očuvani da uzvrate. Takođe, pominje se i da je vrijeme leta krstarećih raketa između Irana i Izraela vrlo kratko, a izraelski sistem za rano uzbunjivanje dosta krhak, što takođe otežava brzu reakciju.

“Pucaj ili si poražen” je politika koju sada zastupa izraelski vrh , navodi američki sedmičnik. Kao jedan od najznačajnijih razloga za napad na Iran, izraelsko rukovodstvo vidi u međunarodnoj podršci, koju smatra da bi dobilo u tom slučaju.

Paradoksalno je, ali bi Izraelu čak odgovaralo da poslije prvog napada Iran žestoko uzvrati. To bi Izraelu bilo opravdanje za širenje daljih napada na iranska naftna postrojenja, elektroenergetski sistem i telekomunikacioni sistem te zemlje, navodi “FP”.

Još bolje bi, sa izraelske tačke gledišta bilo ako bi Teheran zatvorio Hormuški moreuz ili napao američki snage koje su tu stacionirane, što bi automatski uvuklo SAD u rat, prenosi Tanjug.

Ipak list piše, da bi cijeli plan mogao da se okrene i protiv Izraela, jer bi baš on mogao u očima svjetske javnosti da bude viđen kao neko ko je uzrokovao haos na svetskom tržištu naftnih derivata što bi imalo katastrofalan uticaj na cjelokupnu svjetsku ekonomiju.

Informer.ba