Udarno Vijesti

Izraelska vojska u zatočeništvu držala oko 10.000 palestinske djece

Izraelska vojska u zatočeništvu je držala oko 10.000 palestinske djece u zapadnoj oblasti Jerusalema, u različitim vremenskim periodima, od 2000. godine do danas, javio je zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Izrael ne obezbjeđuje bilo kakav imunitet za djecu i redovno krši međunarodne dogovore o pravima djece, ponižavajući i mučeći ih, onemogućavajući im fer suđenja”, rekao je Issa Qaraqe, šef odbora za zatočenike Palestinske oslobodilačke organizacije, izjavio je u saopćenju za javnost.

U pisanom saopćenju povodom 25. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta koju je donijela Generalna skupština Ujedinjenih nacija, Qaraqe je dodao da su Izraelci u zatočeništvu držali oko 3.000 Palestinaca, u različitim periodima od juna ove godine, od kojih 30 posto čine djeca.

Većina zatvorene djece je iz Jerusalema, dodao je zvaničnik.

Oko 95 posto djece u zatočeništvu bilo je izloženo tuči i torturi koju je sprovodio personal izraelskog obezbjeđenja, dodaje se u saopćenju.

Najmanje 300 djece još uvijek je zatvoreno u izraelskim zatvorima, tvrdi Qaraqe.

Niti jedan izraelski zvaničnik nije dao komentar na tvrdnje Qaraqea.

U okupiranom Istočnom Jerusalemu buknule su tenzije početkom jula ove godine, kada su jevrejski mještani kidnapovali i ubili palestinskog dječaka iz distrikta Shuafat.

Atmosfera u gradu postala je još više napeta kada su krajem oktobra izraelske vlasti zatvorile kompleks džamije Al-Aqsa, nakon što je ubijen jedan rabin.

I dalje je širom Izraela zatvoreno više od 7.000 Palestinaca, prema navodima Palestinskog ministarstva za pitanje zatvorenika.

 

Anadolija/Informer.ba