BiH Top Vijesti

Izricanje presude Slavici Injac

Iznošenjem završnih riječi Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Odbrane, završeno je suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo RS-a. Tužilaštvo smatra da je Injac počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret, dok Odbrana tvrdi da je sve počelo kao politički predmet.

Tužiteljica Republičkog javnog tužilaštva Snježana Petković je u završnoj riječi kazala kako Tužilaštvo smatra da je optužena Slavica Injac počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret. Nju optužnica tereti za nesavjesno poslovanje. U optužnici se navodi da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

“Agencija za bankarstvo Republike Srpske godinama je tolerisala ponašanje u ‘Bobar banci’, što je doprinijelo njenoj propasti“, rekla je Petković u završnoj riječi.

Tužiteljica Petković ponovila je ono što je dokazivala u glavnom postupku –blagovremene reakcije entitetske Agencije mogle su spriječiti neshvatljivo velika prekoračenja u banci. Ona je, čitajući završnu riječ, navela i da su u “Bobar banci“ rađene nedovoljno česte sveobuhvatne kontrole, a da je mnoge mjere Agencija morala izreći ranije. Kao ključno, Petković je postavila pitanje odakle toliko javnog novca u ovako maloj banci, kao što je bila “Bobar banka“.

“Male, nerazvijene opštine, izgubile su svoj novac u ‘Bobar banci’. Pri tome, Agencija nije držala svoje depozite u toj banci. Nesporna je činjenica da je Gavrilo Bobar bio blizak vrhu vlasti u Republici Srpskoj, a da se Agencija ponašala suviše komotno prema ovoj banci“, rekla je tužiteljica Snježana Petković.

Advokat Slavice Injac, Vlado Adamaović, u završnoj riječi je rekao da je cijeli predmet “Bobar banka“ počeo kao politički predmet.

“Krenulo se sa širokom grupom gdje je target bio Milorad Dodik. Iz toga se rodila ideja da je Agencija za bankarstvo favorizovala ‘Bobar banku’. Taj prvobitni koncept je propao jer Slavica Injac nije dio te grupe. Optužnica je od samog početka neodrživa“, rekao je Adamović.

On je, iznoseći završnu riječ, osporio svjedočenja svjedoka Tužilaštva, navodeći da su neki od njih imali lični interes da svjedoče protiv Slavice Injac kako ne bi bilo pokrenuto pitanje njihove odgovornosti.

“Nema odgovornosti za neadekvatnost. Odgovornost je izricanje nepropisnih mjera ili neizricanje propisane mjere, a nema neadekvatnosti“, rekao je Adamović navodeći da je Agencija prema “Bobar banci“ izrekla 60-ak mjera.

On je postavio pitanje i gdje je odgovornost ljudi na čelu institucija i fondova koji su ulagali novac u “Bobar banku“.

Slavica Injac je u završnoj riječi Vijeće kratko podsjetila na sve aktivnosti koje je Agencija za bankarstvo, dok je ona bila na njenom čelu, provodila prema “Bobar banci“.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka, što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”. Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda Bosne i Hercegovine prebačeno u Okružni sud u Banjaluci.

Presuda u predmetu koji je Republičko javno tužilaštvo vodilo protiv Slavice Injac biće objavljena 17. januara.

BIRN BIH/Informer.ba