Svijet Udarno Vijesti

Izvedeni prvi NATO napadi jurišnim helikopterima u LIbiji

NATO je danas prvi put od početka operacije u Libiji upotrijebio jurišne helikoptere, kojima je napao vojna vozila, opremu i snage koje su podržavale libijskog lidera Moamera Gadafija, saopćila je Alijansa.

“Jurišni helikopteri, pod komandom NATO-a, upotrijebljeni su prvi put 4. juna u vojnim operacijama u Libiji“, navedeno je u saopćenju NATO-a.

“Pogođene mete uključuju vojna vozila, vojnu opremu i terenske snage” Gadafijevog režima, dodaje se u saopćenju, bez preciziranja gdje su izvedeni napadi.

Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su njihovi “apachi” korišteni u napadu, prenio je AFP.

Britanija učestvuje u međunarodnim operacijama u Libiji od 19. marta, a prošlog mjeseca je najavila da će poslati četiri jurišna helikoptera.

Glavni komandant NATO misije u Libiji Charles Bouchard izjavio je da upotreba helikoptera pruža dodatne mogućnosti u traženju i napadu na Gadafijeve snage koje “namjerno ciljaju civile i pokušavaju da se kriju u naseljenim oblastima”, navedeno je u saopćenju.

“Nastavit ćemo da koristimo ova sredstva kad i gdje bude bilo potebno, sa istom preciznošću kao i u svim našim misijama”, poručio je Bouchard.

On je krajem maja rekao da će francuski i britanski helikopteri omogućiti da NATO provede “efikasnu i agresivnu” misiju protiv Gadafijevih snaga koje prijete civilnom stanovinštvu.

Francuska je poslala četiri helikoptera “tiger”, a Britanija četiri “apacha”.

 

Fena/Informer.ba