Svijet Udarno Vijesti

Izvještaj Brammertza: Strategija Srbije na hapšenju Mladića i Hadžića u potpunosti neuspješna

Glavni tužilac Haškog suda Serge Brammertz u najnovijem izvještaju o saradnji Srbije s tom institucijom zaključio je kako dosadašnji napori Srbije da uhapse haške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića nisu bili dovoljni, prenosi u četvrtak srbijanska medijska kuća B92 koja je, kako tvrdi, imala uvid u izvještaj.

U izvještaju, koje će biti razmatrano na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN 6. juna, haški tužilac tvrdi kako neuspjeh Srbije potkopava vjerodostojnost vlasti u Beogradu i snagu izjava o spremnosti da u potpunosti sarađuje s Haškim sudom, prenosi B92.

Brammertz također tvrdi da su kritike i preporuke iz njegova izvještaja u decembru 2010. samo djelimično uvažene te da je jedino zadovoljan saradnjom s Beogradom u razmjeni dokumentacije.

“Postojeća strategija Srbije za hapšenje bjegunaca u potpunosti je neuspješna. Srbija mora bitno razmotriti sve korake koji su do sada poduzeti, ponovno razmotriti svoju strategiju i metode koje primjenjuje u okviru te stragetije i odmah ispraviti sve nedostatke”, navedeno je u izješću.

Dodaje se kako je u potrazi za bjeguncima hitno potreban novi, znatno rigorozniji pristup te da su nužne sveobuhvatnije istrage uz upotrebu svih raspoloživih sredstava.

Brammertz u izvještaju traži od Srbije da ispita ulogu mreže pomagača te ističe kako bez značajnih poboljšanja glede toga oblika saradnje sa sudom bjegunci neće biti uhapšeni, a da srbijanska vlada mora svoju spremnost, izraženu riječima, prevesti u konkretna djela i vidljive rezultate.

Predsjednik srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić za taj medij kazao je da Brammertzovo izvješće predstavlja faktičko stanje trenutačnih odnosa Srbije i Haškog suda.

S haškim tužiteljem, kako je rekao, ne bi trebalo ulaziti u polemiku, već treba pojačati napore u potragama za optuženicima.

Dodao je kako je usmjeravanje sve snage na uspješno okončanje te priče važnije od pitanja tko je sada kriv a tko nije za godine bezuspješnih potraga za bjeguncima.

Brammertz je protekle sedmice u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, izjavio kako smatra da Srbija može i mora učiniti više u pronalaženju i hapšenju Mladića i Hadžića te ponovio kako tužilaštvo pretpostavlja da se bjegunci nalaze u Srbiji.

“Naša glavna radna hipoteza uvijek je bila da su bjegunci u Srbiji. Naravno, ne isključujemo druge prostore, ali nema razloga da tako nešto ne mislimo. Smatramo da je ključ za nalaženje bjegunaca zasigurno u Srbiji”
, kazao je Brammertz novinarima nakon sastanka, dodajući kako hapšenje bjegunaca nema alternativu.

Fena/Informer.ba