Svijet Vijesti

Japan: Izmjeren do sada najveći stepen radijacije

Japanska kompanija TEPCO, u čijoj je nadležnosti nuklearna elektrana Fukushima, oštećena u razornom zemljotresu i cunamiju 11. marta, saopštila je danas da su unutar postrojenja izmjereni do sada najviši nivoi radijacije.

U saopštenju se ističe da ovo otkriće neće usporiti napore da se oštećeni reaktori u elektrani stave pod kontrolu.

TEPCO navodi da su radnici u oblasti nedaleko od reaktora jedan i dva otkrili da stepen radijacije prelazi maksimalna očitavanja na instrumentima od deset siverta po času, što je smrtonosna doza za ljude.

Očitavanje je obavljeno nedaleko od ventilacione kule tokom pokušaja radnika da ispuste veoma zapaljivi vodonik koji se nagomilao unutar prostorija u kojima su reaktori. Oslobađanje gasa nije uspjelo da spriječi razorne eksplozije u kojima su oštećene prostorije sa reaktorima“, navodi TEPCO.

U saopštenju se dodaje da su radnici koji su otkrili visok stepen radijacije bezbjedni i da su bili zaštićeni u odijelima.

Kompanija je zatvorila oblast udaljenu nekoliko metara od mjesta na kojima je pronađen smrtonosni stepen radijacije. TEPCO naglašava da time neće biti ugroženi napori za izgradnju novog rashladnog sistema i uklanjanje kontaminirane vode.

Postrojenje i dalje širi visok stepen radijacije, mada su nivoi u opadanju. Inžinjeri rade na izgradnji novog improvizovanog rashladnog sistema koji bi trebalo da bude u funkciji do početka iduće godine, čime će biti omogućeno i zatvaranje tri oštećena reaktora.

Među napore inžinjera spada i uklanjanje nekoliko hiljada tona veoma kontaminirane vode iz prostorija u kojima su reaktori.

TEPCO je juče saopštio da će započeti gradnju novog zida koji će ići oko 18 metara duboko u zemlju kako bi se sprečilo isticanje radioaktivne vode u Pacifik.

 

Srna/Informer.ba