Svijet Udarno Vijesti

Jaser Abed Rabo: Sirijski napad na palestinski kamp je zločin protiv čovječnosti

Jedan visoki lider Organizacije za oslobođenje Palestine (PLO) snažno je u ponedjeljak osudio sirijski napad na palestinski kamp u sirijskoj luci Latakija koji je prisilio na bijeg više hiljada izbjeglica i nazvao ga “zločinom protiv čovječnosti“.

Snažno osuđujemo operacije sirijskih snaga u kampu Raml u Latakiji i raseljavanje stanovništva“, izjavio je agenciji AFP Jaser Abed Rabo, glavni sekretar Organizacije za oslobođenje Palestine.

Smatramo ove akcije protiv palestinskog naroda i njegove sirijske braće zločinima protiv čovječnosti“, kazao je Abed Rabo.

Sirijski ratni brodovi su prvi put intervenirali otkako je polovinom marta počela pobuna protiv režima u ovoj zemlji kako bi pokušali ugušiti pobunu u Latakiji gdje je u nedjelju ubijeno 26 ljudi.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA), više od 5.000 Palestinaca je pobjeglo iz izbjegličkog kampa Raml, u četvrti Latakije koja je meta ofanzive, nakon što su sirijske snage počele pucati.

Hiljade palestinskih izbjeglica su pobjegle iz kampa. U kampu ih ima 10.000, a više od pola je pobjeglo“, izjavio je za AFP Chris Gunness, glasnogovornik UNRWA-e i zatražio pristup kampu.

 

Fena/Informer.ba