Politika Udarno Vijesti

Jesenka Hadžajlija: Bosni i Hercegovini je mjesto u Evropi

Stav svih država članica Evropske unije da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropi jeste prilika koja se ne smije propustiti, izjavila je danas u Sarajevu Jesenka Hadžajlija, šefica Odjela za promociju u Direkciji za evropske integracije BiH, koja je bila jedna od govornica na okruglom stolu “Izazovi na putu sticanja kandidatskog statusa za članstvo u EU”.

Okrugli sto je organizirao tim “Vrijeme je za plan B(alkan)” s ciljem da se sve relevantne strane u procesu evropskih integracija uključe u kvalitetnu diskusiju s mladima o preprekama s kojima se suočavaju pojedine zemlje regiona, s obzirom  na to da su mladi najčešće isključeni iz tog dijaloga.

Hadžajlija zato kaže da je “Plan B” nešto što treba da bude platforma za daljnje nastupanje svih budućih generacija u BiH.

Po njenim riječima, sam proces evropskih integracija BiH je u ovakvom stanju zbog niza faktora, ali oni koji rade na operativnom nivou smatraju da je upravo ova grupacija mladih ljudi ona generacija čiji glas treba slušati.

To je razlog zašto je Direkcija za evropske integracije u svojim strateškim dokumentima definirala ovu grupu, kazala je Hadžajlija.

BiH je u ovom trenutku daleko zaostala za zemljama u okruženju, ali Hadžajlija ipak smatra da dolazi bolje vrijeme.

Da li je to rezultat dogovora onih koji odlučuju o BiH ili nekog vanjskog pritiska, veliko je pitanje. Međutim, stav koji kontinuirano ponavljaju članice EU da je BiH zaista mjesto u Evropi jeste prilika koja se ne smije propustiti, istakla je ona.

Šef Komunikacijskog odjela i glasnogovornik Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika Andy McGuffie istaknuo je da je Evropska unija uvijek imala jasne kriterije za prijem svih potencijalnih članova i tako pristupni proces BiH neće biti ni u čemu drugačiji. Međutim, događaj kao današnji je prilika da se može pričati o nekim specifičnim detaljima tog procesa.

BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali se Sporazum mora početi primjenjivati što prije. U vezi s tim postoje jasni koraci koje je potrebno poduzeti.

Na tome bi trebalo da bude naglasak političkog djelovanja, kazao je McGuffie.

Da bi se ubrzao evropski put, kazao je on, najprije je potrebno ispuniti političke uvjete (usvajanje zakona o državnoj pomoći, implementacija presude “Sejdić-Finci”, pomak u zakonu o popisu stanovništva), ali je također potrebna rasprava u široj javnosti o izazovima i koristima koje donosi pristup u EU.

McGuffie je kazao da je današnji skup dobra prilika za diskusiju u tom pravcu.

 

Fena/Informer.ba