BiH Udarno Vijesti

Još uvijek gori u Srebrenici, u Trebinju požar gasi helikopter OSBiH

U srebreničkoj opštini vatrogasci se bore da spriječe širenje požara kod sela Kutuzero, dok je požar kod sela Ažlice u miniranom prostoru što onemogućava njegovo gašenje, izjavio je Srni stručni saradnik za poslove civilne zaštite ove opštine Hasudin Mustafić.

On je rekao da je juče presječen šumski požar između sela Kutuzero i Podravanje i jedan njegov krak ugašen, ali da je u toku noći ponovo izbila vatra na tom dijelu, gdje gori suva paprat i rastinje.

Vatrogasci i radnici Šumskog gazdinstva Drina su na terenu i rade na sprečavanju širenja požara u rejonima sela Kutuzero i Podravanje, dok se stanje požara kod Ažlice samo prati, s obzirom da se zbog miniranog terena ne može pristupiti njegovom gašenju“, istakao je Mustafić.

Požar u rejonu Grbeši-Trnovica na Trebinjskim brdima u velikoj mjeri je stavljen pod kontrolu, ali je i dalje aktivna kilometarska požarna linija na drugoj strani, na potezu Bioci-Bodiroge-Turica, gdje od jutros dejstvuje helikopter Oružanih snaga BiH.

Načelnik Civilne zaštite Trebinje Mirko Ćurić kaže da je grupa vatrogasaca helikopterom prebačena na nepristupačan teren u rejonu Bioca kako bi i na tom području vatra bila stavljena pod kontrolu.

Na požarištu u Bijeloj Gori, gdje je vatra ugašena prije dva dana, i dalje dežuraju lastvanski vatrogasci.

Požarišta u ostalim opštinama Hercegovine i dalje su aktivna ali ne prijete naseljenim mjestima.

Turska šalje helikopter?

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je Feni da se trenutno odvijaju aktivnosti OSBiH na gašenju požara na područjima Čapljine i Trebinja. Agić je istakao da je Ministarstvo sigurnosti BiH u koordinaciji s kolegama iz Turske ambasade i da je poluzvanično potvrđena informacija o dolasku jednog civilnog helikoptera Republike Turske.

„Još nije potvrđeno tačno vrijeme njegovog dolaska u BiH, a nadamo se da će to biti u toku današnjeg dana, tako da bi taj helikopter eventualno sutra mogao početi sa gašenjem požara“, dodao je Agić.

Prema informacijama kojima raspolaže Operativno-komunikacijski centar izuzetno je teška situacija na širem području Čapljine, Jablanice, Konjica, Trebinja, Gacka i Kneževa gdje je jučer djelovao helikopter OSBiH.

Svakodnevno u saradnji s našim kolegama iz Operativnog centra OSBiH vršimo analizu pristiglih podataka i helikoptere OSBiH upućujemo upravo prema najkritičnijim područjima“, dodao je Agić.

Oslobođenje/Informer.ba