Izdvojeno Politika Vijesti

Josip Perić: Rušim HSP i platformu!

Dopredsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Josip Perić sa svojim saradnicima iz takozvane tomislavgradske grupe susreo se odvojeno s predsjednikom Federacije BiH i stranačkim kolegom Živkom Budimirom te predstavnicima SDP-a kako bi se otklonile posljedice najžešćeg sukoba u toj stranci do sada, a koji prijeti ne samo unutrašnjim raskolom nego i potresima u Federalnoj vladi.

Uzdignuto čelo

Perić je za “Avaz” kazao kako je na sastancima upozorio da se neke stvari moraju promijeniti u odnosima u HSP-u. Još, kaže, ništa nije riješeno. I dalje smatra izvjesnom mogućnost rekonstrukcije Federalne vlade. Pred svoj narod Perić, kaže, želi izaći uzdignuta čela.

”Ja idem do kraja da će sve odnijeti voda… Ja mislim da će se “utakmica” odigrati u narednih petnaestak dana. Ja sam od 31. srpnja krenuo u rušenje cijelog projekta. Dakle, i HSP-a i platforme, jer je za mene to jedno te isto. Ovo neće biti samo unutarnji problem HSP-a” – kazao je, između ostalog, Perić, koji smatra da stranke platforme moraju donijeti FBiH i našoj zemlji bolji život, a ne da se sve svede na raspodjele funkcija.

Potvrdio nam je da je u posljednjim razgovorima insistirao da se funkcije u federalnoj vlasti dijele na drugačiji način, odnosno da se uzimaju u obzir struka i kompetentnost. Nije to, smatra on, samo problem njegove stranke nego “od vrha do dna platforme”.

Podjela funkcija

Odlučno odbija činjenicu da je razlog njegovih negodovanja to što “moji kadrovi nisu prošli”. U pitanju je, kaže, sistem raspodjele funkcija koji je u osnovi loš. Ponovio je da su se kadrovi HSP-a iz Tomislavgrada pokazali najboljim. Nije protiv toga da se bira i neko drugi ako je kompetentan.

Komentirajući tvrdnje predsjednika HSP-a Zvonka Jurišića da neće doći do rekonstrukcije federalne vlasti i da nezadovoljni kadrovi mogu biti promijenjeni, Perić poziva Jurišića da to učini “ako su tako moćni i ako imaju kadrove”. Jurišić s njim i bez njega, tvrdi, nije isti.

SDP želi da se problem riješi  

Predstavnici SDP-a, kazao je Perić, insistiraju na tome da se cijeli problem riješi unutar HSP-a, gdje je i nastao, te da on ne opterećuje cijelu FBiH. Ponovio je da su iz drugih stranaka platforme, a posebno u SDP-u, bili korektniji nego vodstvo HSP-a.

 

Dnavni avaz/Informer.ba