Izdvojeno Region Vijesti

Josipović osudio izjave Stjepana Razuma u kojima negira postojanje logora “Jasenovac”

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović osudio je izjave katoličkog sveštenika Stjepana Razuma, kojima negira zločine u ustaškom logoru Jasenovac, te najavio da će učiniti sve da u Hrvatskoj ne dođe do jačanja neoustaštva, negiranja genocida i holokausta ili do negiranja zločinačkog karaktera ustaške NDH”.

Josipović je naglasio da je karakter ustaškog pokreta bio zločinački, te je taj pokret, zajedno sa njegovim saveznicima, fašistima i nacistima, odgovoran za stvaranje i održavanje koncentracionih logora, od kojih je najveći i po broju žrtava najgori bio Jasenovac.

“Naročito zabrinjava to što je Stjepan Razum upravnik Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu“, navodi Josipović u odgovoru na pismo “Margelovog instituta”, u koji je Srna imala uvid.

Josipović navodi da je “više puta jasno isticao da je Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka i na ideji genocida zasnovana politička tvorevina, koja je imala podršku okupacionih sila, te je i nastala u najvećoj mjeri kao njihov proizvod“.

Hrvatski predsjednik podsjeća da se u Jasenovcu dogodio holokaust nad Jevrejima, genocid nad Srbima i Romima, te stravični zločini prema Hrvatima, neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim građanima koji su se odupirali ustaško-fašističkom režimu.

Jasenovac je simbol zla koje niko u civilizovanom svijetu, pa ni u Republici Hrvatskoj, ne bi smio ni ignorisati ni negirati. Kao predsjednik Republike, zajedno sa najvišim institucijama Republike Hrvatske i njihovim predstavnicima, svake godine se poklanjam žrtvama Jasenovca, kao i drugim nevinim žrtvama ustaškog režima”, navodi Josipović.

On kaže da je u više svojih javnih nastupa govorio o zlu koje je hrvatskim građanima, prije svega pripadnicima manjina, ali i Hrvatima, nanio ekstremni nacionalizam.

Isticao sam i potrebu za boljim udžbenicima, kako bismo i budućim generacijama prenijeli punu istinu o zločinima iz prošlosti”, dodaje Josipović.

On je istakao da, “kao i najveći broj hrvatskih građanki i građana”, osuđuje stavove koje je u intervjuu “Hrvatskom listu” iz Zadra iznio dr Razum.

Zajedno sa ostalim institucijama Republike Hrvatske učiniću sve da u Hrvatskoj ne bi došlo do jačanja neoustaštva, negiranja genocida i holokausta ili do negiranja zločinačkog karaktera ustaške NDH”, poručio je Josipović.

Jevrejska nevladina organizacija “Margelov institut” iz Zagreba ocijenila je da izjave katoličkog sveštenika Stjepana Razuma o karakteru ustaškog logora Jasenovac i patriotizacija ustaškog pozdrava “Za dom spremni” duboko vrijeđaju istinu o karakteru ustaškog režima i ponovno simbolično ubijaju žrtve.

U pismu koje je predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću uputio direktor “Margelovog instituta” Alen Budaj povodom izjava Stjepana Razuma navodi se da takve izjave svakako podliježu krivičnom progonu, te da na ovo treba svakako reagovati Republika Hrvatska kao pravna država.

Zgroženi smo intervjuom koji je `Hrvatskom listu` iz Zadra dao šef Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu dr Stjepan Razum, koji zatire istinu o tužnoj sudbini jasenovačkih žrtava. Sveštenik Katoličke crkve Stjepan Razum trebalo bi da zna da je ubistvo i iznošenje neistine težak grijeh u očima Crkve i Boga“, naglašava se u pismu, koje je iz “Margelovog instituta” prislijeđeno Srni.

Direktor izraelskog Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof rekao je ranije Srni da hrvatski istoričar i katolički sveštenik Stjepan Razum svojim nečuvenim izjavama želi da prepravi istoriju Drugog svjetskog rata i negira zločine koje su počinile ustaše.

Zurof je istakao da će Centar “Simon Vizental” odmah uputiti poziv da Razum podnese ostavku na funkciju upravnika Nadbiskupskog arhiva u Hrvatskom državnom arhivu.

Hrvatski istoričar i sveštenik Stjepan Razum u intervjuu zadarskom “Hrvatskom listu”, pod naslovom “Vrijeme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu“, osporava broj ubijenih u Jasenovcu, ističući da taj broj “nema nikakvog uporišta u stvarnosti”.

Prema njegovim riječima, ustaški pozdrav „Za dom spremni“ jedan je od “ljepših”, a ubraja se u “hrišćanske i rodoljubive”.

Informer.ba