BiH Izdvojeno Vijesti

Jovan Divjak i narednih mjesec dana u Beču

Dva mjeseca nakon hapšenja Jovana Divjaka u Austriji, Regionalni sud Korneuburg još uvijek nema informacije kada bi se moglo održati ročište za razmatranje zahtjeva za izručenje koji je podnijela Srbija, ali sigurno neće u narednih mjesec dana.

Christa Zemanek, glasnogovornica Suda u Korneuburgu, kazala je kako je Sud do sada zaprimio srbijanski zahtjev za izručenje Divjaka, kao i očitovanje Odbrane po ovom zahtjevu. Prema njenim riječima, Sud ročište sigurno neće održati “u narednih mjesec dana”.

“Podnijeli smo podnesak Sudu sa svim relevantnim informacijama. Trenutno ne znamo kada će se održati ročište pred Sudom u Beču. Pretpostavljam da Sudu, kao i ovdašnjem tužilaštvu, treba vremena da pažljivo razmotri sve argumente”, potvrdio je za Justice Report Richard Soyer, član tima Odbrane Jovana Divjaka.

U Regionalnom sudu Korneuburg su kazali i da nemaju nikakvih saznanja o zahtjevu BiH za izručenje.

Haris Hrle, ambasador BiH u Austriji, rekao je kako trenutno nema nikakvih novih dešavanja u vezi sa slučajem Jovana Divjaka, te da “nema komentara” u vezi sa zahtjevom za izručenje koji je upućen iz naše zemlje.

Jovan Divjak, nekadašnji general Armije BiH (ABiH), uhapšen je u Austriji 3. marta ove godine po potjernici Srbije zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992., kada je ubijeno više vojnika.

Austrijski sud je Divjaku 4. marta odredio pritvor, ali je četiri dana kasnije pušten na slobodu uz kauciju.

Iako je krajem marta ove godine Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH potvrdilo da je proslijedilo zahtjev BiH za izručenje Jovana Divjaka, austrijski sud još uvijek nije zaprimio ovaj dokument.

Zbog sumnje da je učestvovao u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, prošle godine je u Londonu uhapšen i Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH. Međutim, nakon nekoliko održanih ročišta, britanski sud je odbio zahtjev Srbije za njegovo izručenje, obrazloživši da se radi o zloupotrebi procesa koja se koristi u “političke svrhe”.

BIRN/Informer.ba