Region Udarno Vijesti

Jovanović pozvao Tadića da građanima kaže istinu o Kosovu

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović pozvao je danas predsjednika Srbije Borisa Tadića da građanima saopći istinu o porazu politike prema Kosovu koja je vođena godinama.
Jovanović je na tribini Preokreta u Novom Sadu kazao da je do 9. decembra, kada se u Bruxellesu odlučuje o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, neophodna demokratska građanska mobilizacija društva.

“Mi smo strašno pogriješili na Kosovu. Mi smo 1989. godine otišli na Kosovo polje kao horda i s porukom da, ako i ne znamo da radimo, znamo da se bijemo. Krenuli smo ka nebu, a završili u najdubljoj rupi. To su činjenice koje treba jasno i glasno reći građanima Srbije”, rekao je lider LDP-a, javila je Beta.

Jovanović je ocijenio da je evropska ideja u Srbiji do krajnosti kompromitirana, jer je postala alibi “za sve i svašta”, dodavši da je zato neophodan dijalog u društvu u kojem će učestvovati i politički akteri i institucije i istaknuti pojedinci “zbog katastrofe koja nam se kontinuirano dešava godinama”.

Jovanović je naveo da je zbog pogubne i neodgovorne politike koja se u Srbiji vodi i poslije 2000. godine Vojvodina došla u situaciju da je od najrazvijenijeg postala nerazvijeni region. “Moraju se uvažiti činjenice, među kojima je i to da se Vojvodina, koja počiva na evropskoj ideji, gubi i nestaje jer se mi kao društvo sve vrijeme obračunavamo s evropskom idejom”, ocijenio je on.

Lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać ocijenio je da je u Srbiji unazad 200 godina jedina konstantna ideologija nacionalistička. On je kazao da je preokret nužan jer se dospjelo u ćorsokak i u zemlji vlada strah i neizvjesnost „u kom pravcu se krećemo“.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković upozorio je da je preostalo svega nekoliko dana da se građanima kaže istina o kosovskom problemu, te da je alternativa preokretu ka evropskim integracijama zapravo preokret u 90-e godine. “Naš Preokret je apel i vapaj, ali i podrška Vladi i predsjedniku Srbije da hitno promijene gubitničku kosovsku politiku, kako barikade na Jarinju i Brnjaku ne bi postale barikade našem putu u Evropsku uniju“, poručio je Drašković.

Drašković je kazao da je jedini izlaz iz sadašnje situacije da se ustavna preambula koja govori o tome da je Kosovo neodvojivi dio Srbije proglasi neostvarivom, a time i neobavezujućom. “Suverenitet nad Kosovom izgubljen je 1999. godine i nije ga izgubio Tadić, već ondašnji režim koji je Srbiju gurnuo pod NATO bombe“, rekao je Drašković.

Fena/Informer.ba