Svijet Udarno Vijesti

Julian Assange će biti izručen Švedskoj

Vrhovni sud u Londonu odlučio je da osnivač WikiLeaksa Julian Assange treba da bude izručen Švedskoj, gdje ga čeka ispitivanje o seksualnim deliktima koje je, navodno, počinio.

Sud u Londonu odbio je Assangeovu žalbu na izručenje.

Švedske vlasti žele da ispitaju 40-godišnjeg Assangea o navodnom silovanju i seksualnom napadu na dvije žene koje su svojevremeno volontirale za WikiLeaks augusta 2010. godine u Stokholmu.

Assange trebalo bi da bude izručen Švedskoj u narednih 10 dana, mada se očekuje da se to neće desiti prije 26. novembra, navodi britanski Guardian.

Assange je od proteklog decembra živio u kući Vaughn Smitha u Norfolku. Nosio je elektronsku narukvicu kojom je praćeno njegovo kretanje, bio u obavezi da se javlja u policijsku stanicu svaki dan i morao da bude u kući najkasnije do 10 časova uveče.

Assangeovi advokati sada imaju 14 dana da ulože žalbu na odluku suda uz tvrdnju da se radi o slučaju o opštem javnom značaju.

Assange (40) odbacio je optužbe rekavši da su politički motivisane.

WikiLeaks je objavio hiljade tajnih diplomatskih depeša koja su dovele u neprijatnu situaciju nekoliko vlada i međunarodne poslovne odnose.

Po dolasku pred sud gomila je dočekala Assangea povicima “Oslobodite Assangea! Okončajte ratove! i “Oslobodite Manninga”!

Američki vojnik Bradley Manning nalazi se u pritvoru u SAD jer je tajne diplomatske depeše proslijedio WikiLeaksu.

Assange je optužio SAD da vrše pritisak na Britaniju, Švedsku i medije.

Prošlog mjeseca, Assange koji je australijski državljanin, rekao je da će WikiLeaks prestati sa objavljivanjem tajnih depeša i da će se umjesto toga posvetiti humanitarnom radu zbog finansijske blokade uplata sajtu od strane američkih kompanija Visa i Master Card.

On je dodao da ako se blokada nastavi do kraja godine WikiLeaks neće moći da nastavi sa radom.

 

Srna/Informer.ba