Svijet Udarno Vijesti

Južna Koreja: Vojnici greškom pucali na putnički avion

Vojnici Južne Koreje otvorili su vatru na jedan putnički avion koji je letio u blizini pomorske granice sa Sjevernom Korejom, smatrajući da je u pitanju borbena letjelica njihovog sjevernog susjeda, javili su u subotu lokalni mediji.

U medijskim izvještajima se ističe da tokom ovog incidenta nije nanijeta nikakva šteta, a kasnije se ispostavilo da je letjelica na koju je pucano avion kompanije Asiana Airlines koji je trebalo da sleti na aerodrom u Seoulu, prenosi Reuters.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvjestila je, pozivajući se na jedan vojni izvor, da su dva vojnika specijalnih snaga, koja su čuvala pomorsku oblast dalje od zapadnog grada Incheona, u petak u zoru otvorila vatru iz pušaka u trajanju od 10 minuta.

U avionu koji je poletio iz Kine i našao se na meti južnokorejskih vojnika bilo je ukupno 119 putnika i članova posade, a šteta je izjbegnuta pošto se letjelica nalazila oko 500 do 600 metara van dometa oružja iz kog je napadnuta.

Asiana Airlines je jedna od dvije vodeće južnokorejske aviokompanije.

Odnosi na Korejskom poluostrvu naročito su napeti pošto je Pyongyang krajem prošlog mjeseca najavio da prekida sve kontakte s vladom u Seoulu, a južnokorejski vojnici su upozoreni da budu na oprezu zbog mogućih provokacija sjevernog susjeda.

Južna Koreja je ranije ovog mjeseca upozorila da će svi budući napadi Sjeverne Koreje naići na snažan odgovor i da je Pyongyang sve smjeliji u svojim provokacijama.

 

Fena/informer.ba