BiH Izdvojeno Vijesti

Kandidatura Sarajeva za europsku prijestolnicu kulture 2014.

Sjednica Organizacionog i Izvršnog odbora za kandidaturu Sarajeva za kulturnu prijestolnicu Evrope za 2014. godinu održana je danas u hotelu Europe u Sarajevu.

Nakon sjednice, na kojoj je prihvaćena informacija o dosadašnjem toku aktivnosti i narednim zadacima odbora, predstavljeni su radovi studenata Arhitektonskog fakulteta koji su napravili komparativnu analizu svih dosadašnjih kulturnih prijestolnica Evrope s potencijalima Sarajeva kao prijestolnicom Evrope 2014. godine.

Mario Gerusi predstavio je izgled web stranice koja će na najmoderniji način otvoriti grad prema cijelom svijetu i posebno u kontekstu evropske prijestolnice kulture 2014. godine.

U radu Organizacionog odbora i Izvršnog odbora za kandidaturu Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine učestvovala je i Doris Pack, članica Evropskog parlamenta i predsjednica Odbora EP-a za kulturu i obrazovanje, koji je, na temelju inicijative Međunarodnog centra za mir i Festivala Sarajevo Sarajevska zima, koju je prihvatila Skupština grada Sarajeva i Gradsko vijeće, i službenog pisma gradonačelnika Alije Behmena upućenog Evropskom parlamentu i gospođi Pack, 12. maja prihvatio rezoluciju u kojoj se pozivaju evropske institucije da daju izvanredno priznanje Sarajevu kao prijestolnici kulture 2014. godine.

Doris Pack je u svom izlaganju naglasila važnost priprema za ovaj događaj, kao i potrebu da se predsjedavajući EU-om Mađarska i Poljska, zajedno s ministrom vanjskih poslova, aktivno ukljče u donošenje konačne odluke o Sarajevu kao kulturnoj prijestolnici 2014. godine.

Posebno je naglasila važnost Grada Sarajeva i vrijednosti koje će donijeti ova kandidatura za sve građane Sarajeva i za ono što danas Sarajevo predstavlja kao izuzetan interkulturalni centar u Evropi i svijetu.

Predsjednica Odbora za kandidaturu prof. dr. Tatjana Ljujić- Mijatović je istakla da očekuje da će grad zajedno s gradovima prijateljima i s drugim partnerima uspješno realizirati i naredne korake i konačno ovaj projekt za 2014. godinu.

Predsjednik Izvršnog odbora Organizacionog komiteta odbora za pripremu kandidature Ibrahim Spahić rekao je da je ova inicijativa stara 18 godina, još od vremena kada je u 150 gradova Evrope i svijeta pod imenom “Sarajevo – kulturna prijestolnica Evrope” realizirano kroz Sarajevsku zimu i hiljade projekata koji su potvrdili odlučnost evropskog građanstva da brani ključne vrijednosti Evrope u tom vremenu.

svijeDanas, nakon činjenice da je u Sarajevu održano X bijenala mladih Mediterana i Evrope 2001. godine, danas, nakon činjenice da je Sarajevo bilo prvi interkulturalni grad Savjeta Evrope i da ima razvijenu mrežu izvrsnih institucija kulture, planove za razvoj i budućnost, da ima izvrsnu kulturnu baštinu i izvanredne umjetnike, uvjeren sam da će ovaj koncept euroregionalnog povezivanja kroz Sarajevo 2014. godine, koji se odnosi na jugoistočnu Evropu, Centralnu Evropu, Baltik, Euromediteranske zemlje, pomoći da se evropske vrijednosti afirmišu ne samo kroz ovaj projekt u Sarajevu nego i da se predstavi na svim drugim kontinentima. Vjerujem da će svaki građanin Sarajeva učiniti sve da ovo bude najljepši praznik ne samo Evrope nego i svijeta“, kazao je Spahić.

 

Fena/Informer.ba