BiH Top Vijesti

Kantonalna bolnica Dr. Safet Mujić u Mostaru krenula s bezbolnim porodima

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru od danas je dostupan bezbolan porođaj, a prema riječima načelnice Odjela ginekologije i akušerstva Alme Vile Humačkić ovo je ogroman iskorak za zdravstvo u BiH.

“Zahvaljujući aktivaciji i prisustvu naših anesteziologa uspjeli smo realizovati mogućnost bezbolnih poroda. Trenutno mora postojati zahtjev pacijenta, a prethodno edukacija pacijenta s anesteziolozima i ginekolozima da zna šta ga može očekivati, kako će se ponašati i koje su promjene u odnosu na onaj neki prirodni tok poroda”, kazala je Vila Humačkić.

Naglasila je kako provode dvije metode bezbolnih poroda i to epiduralna anestezija te takozvana Singl šot metoda.

“Naš kadar je osposobljen, a anesteziolozi su radili na tome da budemo pokriveni svaki dan u sedmici 24 sata i ovo smo uspjeli zahvaljujući njihovom velikom angažmanu, spretnosti, edukaciji i požrtvovanosti”, kazala je Vila Humčkić.

Dodala je kako su navedene metode bezbolnih poroda potpuno besplatne.

“Mislim da smo mi jedina državna bolnica koja je uvela bezbolne porode. Dogovorili smo da ova mogućnost bude besplatna i dostupna svima, samo je potrebno da pacijentice budu educirane jer je tok poroda nešto izmijenjen u odnosu na onaj običan tok porođaja. Mislim da će ovo biti jedan ogroman iskorak za zdravstvo u BiH”, poručila je načelnica Odjela ginekologije i akušerstva Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru.