BiH Top Vijesti

Kantonu Sarajevo: U toku vakcinacija djevojčica protiv HPV-a

U Kantonu Sarajevo vakcinacija protiv HPV-a (humanog papiloma virusa), a u cilju  zaštite od raka grlića materice, je u toku i obavlja se u  školskim dispanzerima JU Dom zdravlja KS, potvrdila je Feni Anisa Bajramović, spec.epidemiologije, voditelj Odjela za imunizaciju JU Zavod za javno zdravstvo KS (ZZJZKS).

Po njenim riječima, Ministarstvo zdravstva KS je podržalo izradu Programa HPV vakcinacije u KS, uz izdvojena finansijska sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, za nabavku, a JU ZZJZKS je raspisao javnu nabavku i vakcine su distribuirane u JU Dom zdravlja KS, za aplikaciju na primarnom nivou zdravstvene zaštite – Školski dispanzeri.

– U ovoj fazi Programom HPV vakcinacije u KS, koje je usvojilo Ministarstvo zdravstva, predviđene su djevojčice 6. razreda osnovnih škola u KS – kazala je Bajramović.

Dodala je da će znati kakav je odziv roditelja djevojčica kada se bude izradio prvi mjesečni izvještaj o potrošnji HPV vakcine sa svih osam lokaliteta školskih dispanzera, te dodala  da je vakcinacija počela 7. novembra.

Naglasila je da je ZZOKS odvojio finansijska sredstva za nabavku 1.689 doza za 844 djevojčice 6. razreda. Primaju se dvije doze za taj uzrast (11-12 godina imaju djevojčice 6. razreda).

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, dr. Enis Hasanović, je u razgovoru za Fenu kazao da Zavod u sklopu svog redovnog rada svakodnevno radi na pregledima pacijentica s ciljem ranog otkrivanja promjena koje vode do karcinoma grlića materice.

– Svakodnevno se uzima veliki broj PAPA briseva (prošle godine je uzeto 16.000 PAPA briseva u Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS), po potrebi se radi i kolposkopija, te uzima bris za HPV koji se šalje na DIP KCUS-a gdje se vrši detekcija prisustva HPV virusa – kazao je Hasanović.

Istakao je da je tokom 2021. godine ukupno uzeto i očitano 16.000 PAPA briseva u Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS.

 

Fena/Informer.ba