BiH Vijesti

Kasumović: Ideja o elektronskom glasanju na izborima ne odgovara nacionalnim strankama

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, u razgovoru s predstavnicima Izborne posmatračke misije OSCE-a, ukazao je na problem malverzacija tokom izbornog procesa i podsjetio na njegovu inicijativu da Zenica bude pilot-projekat kao grad u kojem bi bilo provedeno elektronsko glasanje, saopćeno je iz gradske uprave.

– Grad je ponudio da sve finansira, da bi se proveli izbori na fer i korektan način. To ne odgovara nacionalnim strankama, jer bi pošteni izbori značili njihov kraj, zbog čega nažalost nismo naišli na pozitivan odgovor niti zainteresiranost Centralne izborne komisije za ovaj prijedlog – rekao je gradonačelnik.

Osnovna tema u njegovom današnjem razgovoru s posmatračkom misijom OSCE-a bila je regularnost predstojećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Nezadovoljstvo građana, jer su glasali za jedne, a pobijedili drugi kandidati, još je jedan pokazatelj fingiranja izbornih rezultata, smatra Kasumović.

– Imate brojne političke partije registrovane za predstojeće izbore da uopće nemaju listu. To nacionalne stranke rade samo kako bi na taj način dobile još biračkih odbora, pa kada se zatvori biralište, imaju jednoobrazne, političke biračke odbore koji će dopisivati glasove. I kada prijavite izborne neregularnosti, CIK odnosno GIK odobri da se otvori jedna ili dvije vreće, prebroje ponovo glasovi, utvrde se neregularnosti, međutim, sve ostaje na te dvije vreće umjesto da se nastavi kontrola i ostalih vreća.

Zato smatram da je neophodno čim prije uvesti elektronsko glasanje koje znači fer i poštene rezultate, a za šta nije potrebno mijenjati Izborni zakon. Sve dok birački odbori budu birali umjesto građana, imati ćete malu izlaznosti građana na izbore jer su svjesni malverzacija – Kasumovićeve su riječi.

Predstavnici Izborne posmatračke misije OSCE-a, su najavili da će ove godine imati specijalne posmatrače s ogromnim iskustvom u praćenju izbora, koji će biti raspoređeni po biračkom odborima i pratiti regularnost izbornog procesa.

Na kraju je konstatirano da će, osim u Zenici, u Zeničko-dobojskom kantonu posmatrači biti prisutni u Kaknju, Tešnju, Zavidovićima…

Fena/Informer.ba