BiH Udarno Vijesti

Kazne za prekoračenje brzine i nevezivanje pojasa biće dvostruko povećane

Kazne za vozače u BiH koji naprave saobraćajni prekršaj prekoračenja brzine ili nevezivanja bezbjednosnog pojasa biće više nego dvostruko povećane, saznaju “Nezavisne novine” u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

To će biti uređeno izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koje bi trebalo da budu izvršene u narednom periodu, a sve kako bi visine kazni za ove prekršaje bile usklađene sa kaznama u zemljama regiona i EU.

Kazne za prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u zemljama regiona i EU iznose od 35 do 2.100 eura, dok su u BiH dosta niže od 40 do 1.000 KM. Ista situacija je i sa kaznom za nekorištenje sigurnosnog pojasa, za šta se u BiH naplaćuje 30 KM, dok u zemljama regiona i EU dostiže i 120 eura.

Izvor “Nezavisnih” potvrdio je da će se u narednom periodu raditi na tekstu izmjena i dopuna ovog zakona, kako bi bile povećane kaznene odredbe za ove prekršaje.

“Za bezbjednosni pojas i prekoračenje brzine kazne nisu srazmjerne sa zemljama u regionu, pogotovo sa zemljama EU i ljudi se često odlučuju da svjesno prihvataju rizik jer su novčane kazne male ili jednostavno rečeno blage”
, naveo je isti izvor.

 

Srna/Informer.ba

3 0 komentara

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • a nisu ni ceste ni putevi srasmjerni ni po kvalitetu ni po odrzavanju sa cestama u zemljama u regionu

  • zalosno je da se kazne samo uskladjuju sa EU dok je sve ostalo kao u srednjem vjeku, prosjecna placa 800 KM a kazna za pojas 150 KM to moze samo u ovoj zalosnoj zemlji nad jadnim narodom i sa poganim politicarima !!!!!!