BiH Izdvojeno Vijesti

KC Banja Luka: Uspješno obavljena četvrta transplantacija bubrega

Na Odjeljenju za hirurgiju Kliničkog centra (KC) Banjaluka danas je uspješno obavljena četvrta transplantacija bubrega u Republici Srpskoj sa živog davaoca, koju su zajednički izvršili timovi banjalučkog KC i Vojnomedicinske akademije (VMA) Beograd.

Šef Odjeljenja nefrologije u KC Banjaluka Milorad Grujičić rekao je da je četvrta transplantacija bubrega urađena sa davaoca oca koji ima 47 godina na primaoca sina koji ima 22 godine, navodeći da će pacijent primalac bubrega biti hospitalizovan u KC Banjaluka gdje će biti praćeno njegovo stanje.

Ovo je komplikovan zahvat kojim hirurzi KC Banjaluka sve više ovladavaju“, rekao je Grujičić koji je zahvalio kolegama sa VMA na dobroj saradnji.

Načelnik Klinike za urologiju sa VMA i šef transplantacionog tima Novak Milović istakao je da se stručnost, kolegijalnost i entuzijazam tima za transplantaciju KC Banjaluka i VMA u potpunosti iskazala kroz ove četiri transplantacije.

Načelnik Klinike za Urogologiju KC Banjaluka Milan Žigić rekao je da saradnja sa kolegama sa VMA datira od ranije i izrazio nadu da će u narednom periodu početi i sa transplantacijama doniranih organa.

Vaskularni hirurg sa VMA Aleksandar Tomić istakao je da je danas urađena izuzetno teška operacija jer je pacijent imao dvije arterije koje mali procenat ljudi uopšte ima.

On je precizirao da je tim bio prisiljen da spoji te dve arterije u jednu, tako da bubreg sada funkcioniše.

Prema njegovim riječima, ekipa VMA je izuzetno zadovoljna znanjem i vještinom hirurga sa KC Banjaluka, ističući da im je samo potrebno da se potpomognu opremom.

 

Fena/Informer.ba