Region Udarno Vijesti

KFOR traži pojačanje na sjeveru Kosova

Portparol KFOR-a Diter Vihter rekao je danas da su nakon eskalacije nasilja tokom protekle sedmice na Kosovu zatražene dodatne snage.

“Zatražili smo dodatne vojnike izvan Kosova. Ne mogu govoriti o brojevima, ali biće to u rangu jednog bataljona”, rekao je Vihter.

Misija KFOR-a pod komandom NATO-a na Kosovu trenutno ima 9.743 vojnika. Jačina i sastav bataljona zavise od namjene, što znači da može brojati između 300 i 1.000 ljudi.

Na administrativnom prelazu Jarinje prema Kosovu od noćas je dozvoljen prolazak samo automobilima koji ne prevoze namirnice i bilo koju dugu vrstu robe.

 

Na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka, jutros nije bilo rigorozne kontrole prenosa robe preko ovog prelaza na sjeveru Kosova.

Srbi su proveli osmu noć na barikadama u mjestima Zupče u opštini Zubin Potok, na putu ka prelazu Brnjak, kao i u Rudaru u opštini Zvečan i u Leposaviću na putu koji vodi ka prelazu Jarinje nakon što su pripadnici specijalne policijske jedinice Rosu prošle sedmice pokušali da zauzmu ta dva prelaza.

TRAŽI SE RJEŠENjE SA GLAVNIM ŠTABOVIMA

Najviši zvaničnici EULEX-a i KFOR-a u stalnim su konsultacije sa glavnim štabovima u Briselu i Napulju radi pronalaska rješenja situacije na sjeveru Kosova.

“U toku su konsultacije šefa EULEX-a Xaviera de Marnhaca i komandant KFOR-a Erhard Bilera sa glavnim štabovima bi se do kraja dana ponudilo rješenje za obje strane”, navode u EULEX-u.

Isti izvor navodi da je KFOR “spreman da reaguje na bilo kakve provokacije”, ali to neće učiniti sve dok ne dobije naredbu iz Komande NATO-a i upozorava da je stigla zvanična naredba da se “smanji protok i oticanje informacija o aktivnostima misija EULEX i KFOR, jer je to u interesu smirivanja situacije”.

U međunarodnim misijama na Kosovu smatraju kako i dalje postoji opasnost od sukoba, ali da na osnovu informacija koje stižu sa terena ni na jednoj ni na drugoj strani ne postoji spremnost da se nasiljem ostvare ciljevi.

“Uveravam Vas da su KFOR i EULEX spremni da uguše bilo kakav pokušaj nasilja i eskalacije sukoba”, tvrdi Srnin sagovornik.

Građanima je upućen poziv da ne nasjedaju na provokacije koje, kako navodi izvor iz EULEX-a, “plasiraju radikalne struje iz obje strane”.

 

Srna/Informer.ba