Svijet Vijesti

Kijev zabranjuje proslavu Dana nezavisnosti zbog povećane prijetnje od ruskih napada

Dužnosnici ukrajinske prijestolnice Kijeva zabranili su javne proslave obilježavanja  Dana nezavisnosti od sovjetske vlasti, navodeći kao razlog povećanu prijetnju od ruskih  napada.

Odluka dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da bi Moskva mogla pokušati “nešto posebno opasno” uoči ovog dana.

Drugi gradovi također su ograničili javna okupljanja. U drugom po veličini gradu u Ukrajini, Harkovu, koji je bio pod čestom i smrtonosnom topničkom i raketnom vatrom, gradonačelnik Ihor Terekhov je rekao da će produženi noćni policijski sat trajati od 4 sata poslijepodne do 7 sati ujutro i biće na snazi od utorka do četvrtka.

U luci Mikolaiv, koja je blizu teritorija pod kontrolom Rusije na jugu, regionalni guverner Vitalij Kim rekao je da će stanovnici raditi od kuće u utorak i srijedu. Također je pozvao ljude da se ne okupljaju u velikim grupama, piše Deutsche Welle.

Strahovi od pojačanih napada porasli su nakon što je ruska obavještajna služba FSB optužila ukrajinske agente za ubistvo Darije Dugine, kćeri ruskog ultranacionalističkog ideologa, u eksploziji bombe u automobilu blizu Moskve.

Američka ambasada u Kijevu upozorila je da Rusija planira napasti ukrajinsku civilnu infrastrukturu u narednim danima.

 

Fena/Informer.ba