Izdvojeno Svijet Vijesti

Kineska vojska optužuje SAD za “internetski rat”

Kineska vojska optužila je u petak Sjedinjene Države za pokretanja globalnog “internetskog rata” s ciljem rušenja arapskih i drugih vlada.

Time uzvraćaju na optužbe da glavni internetski napadi na zapadne ciljeve dolaze iz Kine. Optužbe koje su iznijeli pitomci kineske vojne akademije i njihov poziv za stroži nadzor interneta, uslijedili su nakon ovosedmičnih tvrdnji da su računalni hakeri iz Kine ugrozili lične Gmail račune nekoliko stotina ljudi, uključujući američke vladine dužnosnike, vojno osoblje i političke aktiviste u Kini, prenosi američka TV mreža ABC News.

Internetska firma Google je praćenjem utvrdila da porijeklo napada na njen email sistem dolazi iz kineskog grada Jinana, koji je dom strukovnih vojnih škola i čija su računala povezivana s više sofisticiranih napada na sisteme Googlea prije 17 mjeseci. Kina je negirala odgovornost za sve te napade. Pišući u dnevnom listu kineske mladeži – China Youth Daily, koji je pod kontrolom Komunističke partije, pitomci vojne akademije nisu spomenuli tvrdnje Googlea, već su kazali kako izgleda da nedavni računalni napadi i incidenti u kojima se internet rabi za poticanje promjena režima u arapskim zemljama, potiču od američke vlade.

– U posljednje vrijeme, internetski tornado pomeo je diljem globusa … masovno utičući i šokirajući svijet. Iza svega toga leži sjena Amerike, kaže se u članku, koji potpisuju Vi Zheng i Zhao Baoxian, identificirani kao pitomci Akademije vojnih nauka.

– Suočene s tim zagrijavanjem za internetski rat, zemlje i vojske ne mogu biti pasivne, već se trebaju pripremiti za borbu u internetskom ratu, naglašava se u članku.

Dok je nuklearni rat bio strategija industrijske ere, internetski rat je proizvod informacijskog doba. Takvi sukobi mogu biti iznimno destruktivni, prijeteći nacionalnoj sigurnosti i samom postojanju država, ističe se.

Kina treba svijetu izraziti svoj načelni stav održavanja “internetske granice” i zaštititi svoj “internetski suverenitet” ujedinjujući sve napredne snage kako bi uronile u bijesnu bujicu razdoblja mirnodopske uptrebe interneta i osigurale povratak svijeta interneta u zdravo, uredno okruženje”, kaže se u članku.

Brojne strane vlada kažu da su bile metom hakerskih napada iz Kine, iako Peking rutinski negira poduzimanje takvih operacija te tvrdi kako je i sam žrtva takvih aktivnosti, prenose agencije.

 

Fena/Informer.ba