BiH Izdvojeno Vijesti

Kalabić: Lagumdžiji koristi PDP

Šef kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH Drago Kalabić smatra da je poslanik PDP-a Vesna Krstović-Spremo, prelaskom na stranu SDP-a BiH i “platformaša“, srušila nastojanja srpskog bloka u parlamentu da se stvari u BiH “otkoče”, što SDP-u BiH daje nadu da će u narednih sedam dana doći do podrške pet poslanika iz Republike Srpske .

Kalabić je rekao da odgađanjem izjašnjavanja parlamenta o povjerenju Slavi Kukiću kao mandataru, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija kupuje vrijeme, kako bi u narednih sedam dana pokušao da izvrši snažan pritisak na srpske poslanike s ciljem dolaska do većine u parlamentu.

To što je poslanik PDP-a na Komisiji za pripremu izbora mandatara glasala za zahtjev ‘platformaša’ da se odgodi izjašnjavanje o Kukiću najbolje govori o načinu na koji PDP štiti interese RS. Tražićemo od PDP-a da pojasni način glasanja i kaže da li je njihov poslanik član kluba iz RS ili djeluje kao slobodni strijelac“, rekao je Kalabić za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, Kukić kao mandatar ne uvažava političku realnost da bi u ime jednog naroda trebalo da predsjedava Savjetom ministara BiH, predstavlja se kao Hrvat, a nema podršku svog naroda, što ga ne može činiti podobnim za tu funkciju.

Na pitanje da li lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija pokušava i na nivou BiH da napravi neku vrstu puča, kao u Federaciji BiH , Kalabić je rekao da je to nerealno i nemoguće, jer vlast na nivou BiH funkcioniše na drugačijim principima.

On može vlast na nivou BiH napraviti po scenariju iz FBiH, ako bi se drastično poremetili odnosi u dva bloka. Ipak, takva vlast ne bi mogla da funkcioniše, jer za razliku od one u FBiH, ovdje postoje mehanizmi koji će spriječiti takav scenario“, rekao je Kalabić.

 

Srna/Informer.ba