Top Vijesti

Klimatska aktivistica Greta Thunberg privedena tokom protesta u Njemačkoj

Greta Thunberg, poznata mlada klimatska aktivistica, privedena je danas nedaleko od sela na zapadu Njemačke, gdje posljednjih dana učestvuje u protestima protiv širenja rudnika uglja, javlja BBC.

Na snimku objavljenom na društvenim medijima vidi se kako njemačka interventna policija odnosi Gretu Thunberg (20).

Nakon što su je odnijeli, Greta je nasmiješena pozirala okupljenim fotoreporterima, dok ju je jedan policajac držao za ruku. Policija je za BBC poručila da Greta nije uhapšena, te će biti puštena čim joj provjere identitet.

Policija je za Reuters izjavila da je Greta privedena u trenutku kad je skupina demonstranata “krenula prema oknu” rudnika Garzweiler 2.

Navode da će svi privedeni demonstranti biti pušteni kad im se utvrdi identitet.

Policija je također objavila da je jedan muškarac skočio u okno rudnika. Rudnik Garzweiler 2 nalazi se oko 9 kilometara od sela Lützerath.

Thunberg se, podsjetimo, pridružila hiljadama drugih aktivista i demonstranata koji su proteklog vikenda protestvovali protiv uništenja njemačkog sela kako bi se napravilo mjesta za proširenje rudnika lignita u vlasništvu evropskog energetskog giganta RWE-a.

U zapadnoj Njemačkoj, čak i nakon evakuacije aktivista iz sela Lützerath koje se ruši zbog proširenja rudnika lignita, danas su se nastavili protesti ekoloških aktivista.

Protesti su održani i u drugim mjestima u zapadnoj Njemačkoj. U rudniku lignita Inden kod Aachena demonstranti su zaplijenili bager pa su radovi obustavljeni. Prema podacima policije u Aachenu, sudjelovalo je oko 20 emonstranata, a prema kompaniji RWE, između 30 i 40 njih.

Skupina od oko 20 klimatskih aktivista također je zauzela željezničke šine koje vode do elektrane Neurath u blizini Rommerskirchena, naveli su policija i RWE.

Kompanija RWE očekuje da će rušenje sela trajati osam do deset dana, a iskopavanje uglja na tom području trebalo bi početi u martu ili aprilu ove godine.

 

Fena/Informer.ba