Izdvojeno Politika Vijesti

Klub Bošnjaka: Poziv Inzku da stavi van snage zaključke o referendumu

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pozvao je danas visokog predstavnika Valetina Inzka i članice Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) da u skladu sa svojim ovlaštenjima stave van snage zaključke Narodne skupštine RS-a, usvojene ranije uz odluku o entitetskom referendumu, a koji su u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Time bi se, smatraju u ovom klubu, stvorili stabilni uvjeti za dijalog domaćih političkih subjekata i normalno funkcioniranje institucija BiH na putu evroatlantskih integracija.

Na današnjoj sjednici Klub Bošnjaka je razmatrao odluku o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u, te uz nju usvojene zaključke i preporuke, i smatra, kako su to već ocijenili i predstavnici međunarodne zajednice, da su relaksirane napetosti odustajanjem od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali nisu i uklonjene.

Podsjećaju da su i prilikom usvajanja prvih skupštinskih zaključaka, 13.aprila, ocijenili da su oni neustavni i antidejtonski, te da se očekivalo da će se novim zaključcima i preporukama Skupštine RS-a i oni staviti van snage.

Ovom prilikom Klub Bošnjaka još jednom ukazuje da niko ne spori referendum kao demokratsko pravo građana, ali u konkretnom slučaju referendumom se ne može tražiti izjašnjavanje iz nadležnosti BiH, kao što su Sud BiH, Tužilaštvo BiH, VSTV i druge državne institucije.

Stav Kluba Bošnjaka da o ovim pitanjima koja nisu u nadležnosti RS-a ne može biti referenduma ni za sada, a ni ubuduće“, naglašava se u saopćenju.

Klub Bošnjaka podržava dijalog s EU o funkcioniranju pravosuđa u BiH na svim nivoima, ali taj dijalog treba da vode institucije BiH.

 

Fena/Informer.ba