Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Ko špijunira naše mobitele?!

Amerika je u šoku – u nekim telefonima instaliran je softver koji navodno prati sve što korisnici rade na svojim telefonima i te podatke šalje mobilnim operaterima

Otkriće sigurnosnog istraživača Trevora Eckharta o softveru koji je instaliran u pametne telefone i koji može ‘špijunirati’ korisnike te, teoretski, njihove osobne podatke dijeliti s mobilnim operaterima ili nekim trećim kompanijama, prerasta u pravi skandal koji potresa Ameriku.

Riječ je softveru kompanije Carrier IQ kojeg neki operateri i mobilni proizvođači instaliraju u mobilne uređaje kako bi pratili i analizirali njihov rad i pogreške u sistemu te o njima obavještavali operatere, no Eckhart upozorava da osim podataka o rušenju aplikacija, stanju baterije i odbacivanju poziva, ovaj softver prikuplja sve osobne podatke i lokacije korisnika, internetske stranice kojima surfa, a moguće je da bilježi čak i napisane poruke i mailove.

On je na svojoj internetskoj stranici napisao da je Carrier IQ instaliran na velikim broju mobilnih uređaja u SAD-u (Androidima, BlackBerryjima, Nokijinima telefonima, tabletima i drugim uređajima), a na mreži je naknadno objavljeno da su dokazi za njega pronađeni i u iOS-u, operativnom sustavu na kojemu rade iPhone i iPad.

U Carrieru iQ kažu da je njihov softver ‘revolucionalizirao način na koji mobilni operateri i proizvođači skupljaju i upravljaju informacijama krajnjih korisnika’ te da s operaterima dijele samo podatke o dijagnostici mobitela, a ne privatne podatke korisnika, dok Eckhar kaže da su korisnicima podvalili rootkit, odnosno, kako kažu na stranici BGR.com – ‘softver koji omogućava pristup uređaju bez znanja vlasnika tog uređaja’.

Korisnicima prijeti velika opasnost?

On je upozorio na potencijalnu veliku opasnost koju prijeti korisnicima koji imaju telefone na kojima je instaliran Carrier iQ jer ovi podaci navodno dopuštaju uvid u sve osobne podatke – ime korisnika, njegovu trenutnu lokacije te koje je tipke pritiskao i koje je aplikacije koristio u određeno vrijeme.

Ovo ukazuje na to da bi, putem ovih podataka, neko sa strane mogao dobiti uvid u mailove i poruke koje pišemo te internetske stranice koje posjećujemo, a da mi toga nismo niti svjesni, a možemo samo zamisliti što se može dogoditi kada bi ti podaci dospjeli u ruke nekih kriminalaca.

Također, postavlja se i pitanje ako se može pratiti što upisujemo u telefon, mogu li se na taj način saznati i šifre korisnika za mailove, druge servise ili npr. mobilno bankarstvo? Iako postoje indicije da brojne kompanije i mobilni operateri koriste ovaj softver u svojim telefonima, iz Nokije i Research In Motiona (proizvođača BlackBerryja) objavili su da ne koriste Carrier IQ u svojim mobilnim uređajima, dok su u HTC-u potvrdili korištenje ovog softvera.

Carrier IQ instaliran je i u Appleove, Samsungove i HTC-ove uređaje

U objavi za javnost rekli su da mobilni proizvođači u SAD-u zahtijevaju njegovo korištenje te su napomenuli da oni nisu ‘klijent niti partner Carriera IQ te ne primaju nikakve podatke od aplikacije, kompanije ili mobilnih operatera’.

Samsung također koristi ovaj softver u nekim telefonima, dok su korisnici Googleovih Nexusa i Wndows Phone telefona sigurni jer Carrier IQ nije instaliran na tim telefonima.

Prema informacijama koje možemo pročitati na internetu, ova aplikacija najveći problem predstavlja korisnicima Androida jer joj je dostupan veliki broj osobnih podataka, dok u Appleovim uređajima navodno ne može pristupiti svim podacima. Na ovu su informaciju reagirali i iz Applea te su rekli da su s predstavljanjem iOS-a 5 ‘prestali s podrškom za Carrier IQ u većini uređaja’, no nisu objavili o kojim je uređajima riječ. Napominju da u njihovim uređajima korisnici imaju mogućnost aktivirati i ugasiti slanje dijagnoze telefona.

Korisnici ne znaju da se špijuniraju

Ono što je posebno opasno vezano uz ovaj skandal jest, kako kažu u sigurnosnoj kompaniji Sophos, što korisnici uopće nisu svjesni postojanja ovakvog softvera, a pogotovo što se ne može ukloniti iz telefona koji rade na Androidu (moguće je jedino rootanjem telefona, za što je ipak potrebno malo više znanja), što je nedopustivo s obzirom na važnost podataka kojima Carrier IQ ima pristup.

U Americi vlada velika zabrinutost – pogotovo nakon što su mobilni operateri AT&T i Sprint potvrdili da koriste ovaj softver za analizu telefona, a odgovore od Carriera IQ zatražio je i senator Al Franken koji želi znati da li se korisnici špijuniraju, koji su podaci dostupni i kome se takvi podaci šalju.

Iako su se brojni mediji raspisali o ovom problemu, trenutno je cijela situacija prilično nejasna te još nije sto posto poznato da li Carrier IQ zaista prati i bilježi sve osobne podatke bez znanja korisnika i ko sve ima uvid u te podatke, prenosi Dnevnik.hr.

 

Informer.ba