BiH Crna hronika Top Vijesti

Ko štiti policajce optužene za silovanje?

Dvojica policajaca, koji su optuženi za silovanje maloljetnice, povremeno se vozaju automobilima pored žrtvine kuće i patroliraju ulicama Bihaća.

Glavni pretres optuženih Prve PU Bihać je odgođen na neodređeno vrijeme jer se oštećena nalazi na liječenju.  I.B. i A.K.,  iako su optuženi za višestruko silovanje, nisu suspendovani sa svojih radnih pozicija do okončanja sudskog procesa. U MUP-u Unsko-sanskog kantona su ignorisali službeni upit da li je vođen disciplinski postupak protiv optuženih i zbog čega oni nisu suspendovani.

 

Podsjetimo, radi se o događaju koji se dogodio u novembru i decembru 2020. godine. Oštećena je u tom periodu imala 15 godina.

I.B. je prvi stupio u kontakt sa maloljetnicom te dogovorio da A.K. dođe po nju i odveze je na svoju vikendicu. Čim je sjela u automobil A.K. ju je natjerao da ga oralno zadovolji. Po dolasku na vikendicu natjerana je na spolni odnos sa obojicom. Nakon toga su pozvali još trojicu taksista i žrtva je natjerana na spolni odnos sa dvojicom. Vikendicu su napustili tek nakon što je žrtvi pozlilo.

Prema optužnici, dvojica optuženih su poslali po maloljetnicu i početkom decembra. Dvojica njihovih kolega su je dovezli na vikendicu, gdje su je vezali lisicama i opet silovali. Druga dvojica nisu željeli imati seksualno odnose s njom, stoji u optužnici.

Istraga se prvobitno vodila protiv četiri osobe, ali je optužnica na kraju podignuta samo protiv I.B. i A.K. Osnov sumnje proizilazi iz iskaza žrtve, svjedoka, fotodokumentacije, nalaza i mišljenja timskog vještačenja kojim je potvrđena autentičnost  iskaza oštećene, te ostalih dokaza.