Region Udarno Vijesti

Kod ostrva Pag viđen veliki kit!

Veliki kit primjećen je na oko 500 metara od obale na ostrvu Pagu, saopšteno je iz lošinjskog Instituta za istraživanje mora “Plavi svijet”.

Iako kit nije fotografisan i nije moguće sa sigurnošću utvrditi vrstu, iz instituta pretpostavljaju da je riječ o velikom kitu /Balenoptera physalus/, jedinoj vrsti koja trajno naseljava Sredozemno more.

Kit, koji je primjećen juče oko 10.30 časova sa zapadne strane paškog mosta u blizini uvale Vlašići, plivao je oko 500 metara od obale i na površini se pojavljivao svakih desetak minuta.

Veliki kit je druga po veličini životinja na svijetu, odmah iza plavog kita. Spada u grupu kitova usana i hrani se sitnom plavom ribom i planktonskim račićima.

Najveće zabilježene jedinke na južnoj hemisferi duge su i do 27 metara, ali u Sredozemnom moru veliki kitovi imaju oko 18 do najviše 20 metara.

U Jadranu, kao dijelu Sredozemlja, veliki kitovi redovno se pojavljuju. Međutim, pojedine jedinke približavaju se i kopnu, te ulaze u kanale i uvale, ali nisu zabilježena njihova masovna nasukavanja.

Posljednja pojavljivanja zabilježena su u blizini Biševa i Visa, Blitvenice, u Velebitskom kanalu, Novigradskom moru i Riječkom zalivu.

Veliki kitovi u Jadranskom moru su zaštićena vrsta i zabranjeno je njihovo uznemiravanje i proganjanje.

Foto: Ilustracija

 

Srna/Informer.ba