Svijet Vijesti

Kodno ime za bin Ladena bilo Geronimo

Mnogi su se našli uvrijeđeni odlukom da kodno ime najtraženijeg svjetskog terorista bude ime legendarnog apaškog poglavice, jednog od zadnjih vođa indijanskog otpora prema bijelcima na Divljem zapadu.

“Geronimo EKIA”, izvještaj je koji je Barack Obama dobio od američkih komandosa nakon završetka akcije u kojoj je ubijen Osama bin Laden. EKIA stoji za “Enemy Killed In Action” (neprijatelj ubijen u akciji).

Niko od američkih dužnosnika nije službeno komentirao zbog čega je izabrano baš Geronimovo ime, a vjerojatno nikad ni neće. Zato se novinarka BBC-a Kathryn Wescott pozabavila vlastitom analizom i pokušala pronaći moguće razloge.

Lov na Bin Ladena kao Divlji zapad

Wescott podsjeća da je lov na Bin Ladena na Divlji zapad počeo podsjećati još 2001. godine, kad je George W. Bush u maniri pravog šerifa najavio da Osamu treba uloviti “živog ili mrtvog”. Ova izjava mnoge je internetske šaljivdžije ponukala da Osaminu sliku “nalijepe” na potjernice kakve se često mogu vidjeti u klasičnim westernima.

U glavama mnogih komentatora Afganistan i Pakistan tako su postali Stari zapad za 21. stoljeće, pa je Bin Laden jednom prilikom čak i opisan kao “Geronimo 21. stoljeća, koji se negdje u divljim planinama pokušava sakriti od američke vojske”.

Baš su ti afganistanski planinski masivi, prepuni skrovitih pećina, Amerikancima zadavali pravu glavobolju.

“Kao da raketama gađamo Geronima. Možda ćemo pogoditi nekoliko Apaša, ali što smo time postigli?“, slikovito je akciju u Afganistanu svojevremeno opisao Allan R. Millet, penzionisani pukovnik američkih marinaca i profesor na Univerzitetu u Ohiju.

I Geronimo deset godina bježao američkoj vojsci

Poput Bin Ladena, Geronimo je godinama bio u bijegu pred američkom vojskom. Probleme im je počeo zadavati 1872. godine, a 1876. sa svojom se bandom Apaša počeo skrivati u planinama Sierra Madre. Tek deset godina kasnije uspjeli su ga pronaći i stjerati u kut, nakon čega se Geronimo morao predati.

Međutim, za razliku od Bin Ladena, Geronimo je postao simbol časnog i hrabrog ratnika, odlučnog borca protiv nadmoćnog okupatora. Upravo zbog njegove legendarne hrabrosti su dvije elitne jedinice američke vojske dobile nadimak “Geronimo”, a njegovo ime izvikivali su i specijalci prilikom iskakanja iz aviona s padobranom.

Informer.ba