BiH Udarno Vijesti

Komandir civilne zaštite u Konjicu taži pomoć šire zajednice i vlasti. Požar na Rujištu gasi kanader iz Hrvatske

Šumski požar u rejonu Boračka draga – Boračko jezero tokom noći se malo primirio, ali danas očekujemo visoke temperature, širenje požara i pomoć viših organa države, jer sve naše snage su iscrpljene i požari prevazilaze našu moć, izjavio je za Fenu Fadil Tatar, komandir Općinskog štaba Civilne zaštite Konjic.

Požar se jučer proširio na ukupno oko četiri kilometra prema selu Jezero, ali kuće još nisu u opasnosti. Prema selu Kula i prema Rujištu zahvatio je crnogoričnu šumu gdje ima i munike, a teren je izuzetno nepristupačan, rekao je Tatar.

Jučer je ugašen novi požar na Lupoglavu kod Bijele, požar u Sibikama kod Gakića je van kontrole, a požar u rejonu Oteležani-Studenčica u Dolini Neretvice gase sami stanovnici okolnih sela.

Već tri dana u općini Konjic je na snazi stanje elementarne nepogode.

Od 06:50 sati jutros na mostarskom području djeluje kanader kojega su ustupili iz Republike Hrvatske, kazao je za Fenu zapovjednik Vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić.

Po njegovim riječima, kanader djeluje na području Rujišta gdje je situacija proteklih dana bila kritična.

Letjelica vodu uzima iznad HE Mostar, a mjesto uzimanja vode osiguravaju službenici policije i Jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom Federalne uprave Civilne zaštite u suradnji sa Extreme Explorer professional diving team-om koji paze da ne bi bilo kupača ili plovila u zoni uzimanja vode.

Protekla noć za mostarske vatrogasce je bila jako teška, nadamo se kako će uz pomoć kanadera požar uskoro biti ugašen“, kazao je Jurić.

Fena/Informer.ba