Svijet Udarno Vijesti

Komesar EU: Poslati penzionere iz EU da pomognu Grčkoj

Penzioneri sa posebnim vještinama iz zemalja Evropske unije mogli bi da odu u Grčku i pomognu oporavku te privrede, predložio je danas komesar EU za energetiku Ginter Etinger.

“Mislim da je dobra ideja da bivši učitelji iz stručnih škola ili penzionisane zanatlije iz zemalja EU odu u Grčku na dobrovoljnoj bazi i na određeni vremenski period”, izjavio je on u intervjuu listu “Hamburger abendblat”.

Etinger je dodao da je, osim smanjenja potrošnje i dva paketa pomoći koje je dobila od Unije i Međunarodnog monetarnog fonda, čija je ukupna vrijednost veća od 200 milijardi eura, Grčkoj je potreban i “plan oporavka”, prenijela je agencija AFP.

Taj plan bi trebalo da bude sličan masivnom investicionom planu koji je njemačka vlada 1990. godine osmislila za oporavak ekonomski posrnule istočne Njemačke poslije ujedinjenja, rekao je njemački političar, član vladajuće Konzervativne stranke na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel.

“Trebalo bi da pošaljemo državne službenike i druge stručne ljude u Grčku kako bi oni doprinijeli oporavku te države. Troškove tog plana bi trebalo da podijele Grčka i zemlja iz koje dolaze ti ljudi“, objasnio je Etinger, prenosi agencija Tanjug.

 

Informer.ba