BiH Top Vijesti

Komšić: Iluzorne su i štetne priče da se Dodik promijenio

Novo najavljeno militarističko proslavljanje 9. januara, neustavnog Dana Republike Srpske, samo je još jedan dokaz koliko su zapravo iluzorne i štetne priče o tome kako se predsjednik RS Milorad Dodik promijenio, izjavio je u intervjuu za Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić ističe da nema nikakve promjene u toj politici koja je 9. januara 1992. otpočela sa udarom na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine kao i sa definiranjem ciljeva od kojih se većina pokušala izvesti tokom genocidne operacije istrebljenja Bošnjaka i Hrvata sa tog dijela Bosne i Hercegovine u periodu 1992 – 1995., a uz podršku Beograda i institucija Republike Srbije. Obilježavanje 9. januara, navodi, ne može se posmatrati izvan tog konteksta, jer drugi kontekst ne postoji.

Po njegovim riječima, ove godine je Dodik izabrao mjesto u blizinu administrativne entitetske linije u Sarajevu, želeći pokazati kako mu niko ništa ne može, izazvati po mogućnosti bilo kakav incident, ali i poručiti stanovnicima Istočnog Sarajeva da nemaju šta tražiti u Sarajevu nego da “trebaju slaviti zločin i zločince koji su upravo to Sarajevo ubijali. Onda će Dodik i svita otići a ljudi iz istočnog Sarajeva će 10. januara otići na posao u Sarajevo sa nadom da ih niko ništa neće pitati o 9. januaru”.

Upitan da li će, kako je najavio, pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnosti novog zakona RS o državnoj imovini, te šta je u stvari Dodikov cilj kada je u pitanju državna imovina, Komšić kaže da je njegov pravni tim počeo sa izradom zahtjeva za ocjenom ustavnosti, mada pomenuti zakon još nije stupio na snagu jer nije objavljen u Službenom glasniku RS. Posebna je priča zašto ga Dodik još nije objavio.

– Cilj Dodika je napad na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, na način da se upiše imovina Bosne i Hercegovine na entitet a da se onda u drugom koraku, nešto kasnije, ta ista imovina isporuči Srbiji kroz različite poslovno-političke aranžmane. Samo jedan od primjera je recimo zamišljena hidroelektrana Buk Bijela, od koje Bosna i Hercegovina ne bi imala nikakav benefit a kojom bi se spašavao elektroenergetski sistem Srbije. Time se stvaraju prepostavke za dalje preuzimanje jednog od najvrijednijih resursa Bosne i Hercegovine, njene imovine i teritorije, koja pripada svima nama u BiH a ne samo Dodiku i “Dodicima” – kaže Komšić.

 

Fena/Informer.ba