Svijet Udarno Vijesti

Konji uskoro na američkoj trpezi

Američki predsjednik Barack Obama je potpisao zakon kojim je ukinuta zabrana klanja konja, životinja koje se smatraju kućnim ljubimcima.

Grupe za zaštitu prava životinja smatraju da je klanje okrutna praksa, te predlažu vlasnicima da ih uspavaju veterinari [EPA].

Konje bi uskoro mogli klati i jesti u SAD-u nakon što je Kongres ukinuo petogodišnju zabranu na finansiranje inspekcija konjskog mesa, a aktivisti tvrde da bi klaonice mogle početi sa radom za manje od mjesec.

Protivnici klanja uspjeli su ugasiti finansiranje inspekcija konjskog mesa 2006. godine, nakon što pokušaji da se zabrani klanje konja nisu urodili plodom, piše AP.

Zakoni i inspekcije

Kongres je ukinuo zabranu kroz zakon o potrošnji kojeg je predsjednik Obama potpisao 18. novembra.

Tim zakonom se nije dodijelilo novca za inspekcije, zbog čega protivnici ideje tvrde da bi klaonice mogle koštati tri do pet miliona dolara američkih poreznih obveznika.

Najveći dio mesa bi se slao u Evropu i Aziju, gdje se konjsko meso smatra delikatesom.

Ministarstvo poljoprivrede (USDA) je saopćilo da u SAD-u nema klaonica koje spremaju konjsko meso za jelo, ali ako bi se otvorile, morale bi proći inspekcije i pridržavati se federalnih zakona.

Glasnogovornik USDA Neil Gaffney nije želio odgovarati na pitanja.

“Ako se pokrenu klaonice u Oklahomi ili Nebraski, vidjećete kontroverzu, sporove, zakonske akcije i u suštini jedno veoma negostoljubivo okruženje za rad“, predviđa Wayne Pacelle, predsjednik udruženja The Humane Society of the United States.

“Lokalna opozicija će izroniti i imaćete mnogo kontroverze oko klanja Triggera i Mr. Eda.“

Ali zagovornici klaonica kažu da je zabrana imala nenamjerne posljedice, uključujući povećano zanemarivanje i napuštanje konja.

Iako se još od 1940-ih godina konjsko meso konzumiralo i u Americi, danas ta praksa skoro i da ne postoji, jer se ove  životinje uglavnom smatraju kućnim ljubimcima i simbolima Zapada.

Zakonodavci u Kaliforiji i Illinoisu zabranili su klanje konja za hranu, a više od deset zemalja čvrsto reguliraju prodaju konjskog mesa.

Grupe za zaštitu prava životinja smatraju da je klanje neuredna i okrutna praksa, te predlažu vlasnicima da ih uspavaju veterinari.

Eutanazija je uvijek bila dobar izbor. Ali ukoliko ste kupili konja, trebali biste biti odgovoran vlasnik i osigurati brigu cijelog života.

 

Agencije/Informer.ba