Region Udarno Vijesti

Kosovo na nogama: Hashim Thaci izdao naredbu o opštoj mobilizaciji

Kosovski premijer Hashim Thaci izdao je naredbu o opštoj mobilizaciji kosovskih sigurnosnih agencija i naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi kosovske sigurnosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile “u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova”

 

Thaci je izdao naredbu kosovskim bezbjednosnim agencijama, kosovskoj policijskoj službi, kosovskim sigurnosnim snagama i obavještajnim službama da nastave sa dosljednom primjenom odluke vlasti u Prištini o provođenju recipročnih mjera zabrane uvoza i izvoza sa Srbijom i BiH.

On je s ciljem objedinjavanja aktivnosti kosovskih sigurnosnih agencija sazvao hitan sastanak vijeća za sigurnost, u čijem su radu učestvovali i predstavnici Srba, javlja dopisnik Srne sa Kosova.

Zaključeno je da su “sigurnosne agencije Kosova 25. jula djelovale na bazi ustava i zakona Kosova s ciljem uspostavljanja reda i zakona na cijeloj teritoriji Kosova”.

Thaci je preuzeo ulogu glavnokomandujućeg kosovskim sigurnosnim agencijama, policijom, kosovskim sigurnosnim snagama i obavještajnom službom i u tom kontekstu izdao naredbu o objedinjavanju i koordinaciji aktivnosti tih službi.

On je zatražio i dobio podršku svih članova savjeta da u okviru koordinacije aktivnosti uspostavi blisku saradnju sa međunarodnim mehanizmima, prisutnim na Kosovu, kojima je postavio uslov da se koordinacija mora uspostaviti isključivo u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

U skladu sa naredbom o opštoj mobilizaciji sigurnosnih agencija, Thaci je naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi, kako je rekao, kosovske sigurnosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Thaci je izdao nalog svim državnim institucijama, ministarstvima, javnim preduzećima i ustanovama da preduzmu mjere za priticanje u pomoć ugroženom stanovništvu na sjeveru Kosova, posebno u dostavljanju lijekova i  životnih namirnica, kako bi se spriječila, kako je rekao, moguća humanitarna katastrofa.

Thaci je u naredbi o objedinjavanju aktivnosti naložio da kosovske sigurnosne agencije koordinišu akcije sa međunarodnim mehanizmima na deblokadi puteva, kako bi se odmah uspostavila sloboda kretanja za ljude i robu.

Do tada, Thaci je naložio da se otvore novi koridori snabdijevanja stanovništva na sjeveru Kosova, ali je upozorio da agencije “ne smiju dozvoliti narušavanje suvereniteta Kosova i dovođenje u pitanje odluke o uspostavljanju mjera reciprociteta” na carinskim punktovima.

 

Informer.ba