BiH Crna hronika Udarno Vijesti

Kovanice od 1 KM najčešći falsifikati

Za deset mjeseci ove godine u BiH je otkriveno skoro 2.700 falsifikovanih novčanica, a najčešće se falsifikuju kovanice od jedne marke.

Od ukupnog broja krivotvorenih novčanica, registrovane su 1.033 novčanice i 1.651 kovanica. Također, uz navedene kovanice, otkriveno je i 507 kovanica KM prije nego što su uopće dospjele u opticaj“, navedeno je u Centralnoj banci.

Iz ove institucije objašnjeno je da je u istom periodu prošle godine registrovano ukupno 2.733 krivotvorenih novčanica i kovanice, od čega 1.220 novčanica i 1.513 kovanica.

Takođe, u jednoj akciji snaga bezbjednosti je, ali prije puštanja u opticaj, pronađeno još 3.980 kovanica KM“, istakli su u CBBiH i dodali da su od registrovanih krivotvorenih konvertibilnih maraka najzastupljeniji apoeni od 20 KM, kojih je bilo 407 komada, i kovanice u apoenima od jedne marke, kojih je registrovano 1.835 komada.

Kad je riječ o stranim valutama, među evrima najviše se falsifikuju apoeni od 100 evra, a među krivotvorenim američkim dolarima najzastupljeniji su apoeni od 100 dolara.

Podsjećamo, CBBiH je u 2012. godini pustila u opticaj novo izdanje novčanica. Osnovna karakteristika novih novčanica KM je poboljšan kvalitet papira i primjena zaštitnih elemenata koji osiguravaju kvalitet i trajnost, te zaštitu od krivotvorenja na nivou najkvalitetnijih evropskih novčanica. Načinjene su određene izmjene u odnosu na prethodna izdanja, prvenstveno u cilju njihove efikasnije zaštite od krivotvorenja”, istakli su u CBBiH.

Goga Davidović, portparol MUP-a RS, navela je da je u prvih devet mjeseci ove godine na području Republike Srpske otkriveno 21 krivično djelo falsifikovanja novca.

Protiv 29 lica podneseni su izvještaji Tužilaštvu BiH. Broj prijavljenih krivičnih djela falsifikovanja veći je za šest djela u odnosu na isti period prošle godine. Po nepoznatom izvršiocu prijavljeno je 15 ovih krivičnih djela, od kojih je 13 naknadno rasvijetljeno“, precizirala je Davidovićeva.

Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, kazala je da je ova pojava izražena na području ovog kantona.

Svaka pojava je negdje izražena više negdje manje, a u našem kantonu ona je vrlo česta. Najčešće se radilo o tome da određena lica pokušaju falsifikatima da plate račune u trgovinskim radnjama ili na benzinskim pumpama“, objasnila je Ahmićeva.

Nezavisne/Informer.ba