Crna hronika Udarno Vijesti

KPZ Tuzla: Hasan Hodžić i dalje gospodari zatvorom i viđa se sa zatvorenicom Sanjom Vuletom

Iako penzionisan prije par mjeseci, bivši direktor KPZ Tuzla i dalje se u ovoj ustanovi ponaša kao šerif, o čemu je za vrijeme njegovog mandata brujala Tuzla. S osuđenicom Sanjom Vuletom viđa se sasvim normalno, a vikendom, kada ona dobije slobodne dane, čeka je ispred zatvora.

Hodžić, za kojeg osuđenici tvrde da je u ljubavnoj vezi sa Sanjom Vuletom, koja služi desetogodišnju kaznu zbog saučešća u brutalnom ubistvu, i u penziji u krug zatvora ulazi kada poželi, tvrdi naš sagovornik, jedan od osuđenika.

Pranje automobila

Vapaj zatvorenika koji su zbog nejednakog tretmana godinama mnogim institucijama pisali peticije i pisma za pomoć, nikada nije ozbiljno shvaćen, tvrdi naš sagovornik.

Iako više nije direktor, Hasan Hodžić u zatvoru je i dalje centralna figura. U krugu zatvora stražari mu peru automobil. Sa Sanjom Vuletom viđa se sasvim normalno kao da su radne kolege, a vikendom, kada ona dobije slobodne dane, čeka je ispred zatvora. Zbog povlaštenog položaja, Sanju Vuletu nedavno su osuđenice pretukle na ženskom odjelu zatvora” – tvrdi “Avazov” sagovornik.

Tuzlanski zatvor trenutno nema glavnog rukovodioca, jer je izbor direktora u proceduri. Zamjenik mu je na godišnjem odmoru, dok u Pravnoj službi kažu da nisu nadležni za davanje bilo kakvih informacija.

Ne mogu ništa komentirati, jer nismo u mogućnosti da dajemo izjave. S nama možete komunicirati putem dopisa koji treba proslijediti Ministarstvu pravde BiH “- kaže Davor Mlinarić, pomoćnik direktora KPZ-a Tuzla za pravne poslove.

Čudno prijateljstvo

Zatvorenici su zgroženi i prijateljstvom Hasana Hodžića s tajkunom i ratnim profiterom Sedinetom Karićem zvanim Sido, koji zbog utaje poreza od dva miliona maraka služi kaznu u Tuzli. U njihovo prijateljstvo više puta mogli su se uvjeriti i mnogi posjetioci, jer je restoran “Kozlovac”, koji pripada zatvoru, a u kojem kao osoblje rade osuđenici, otvorenog tipa.

Tu rade “odabrani”, Hodžićevi prijatelji, s kojima on jede i pije do mile volje na Kozlovcu. Sedinet Sido Karić nedavno je dobio dopust od pet dana tokom bajramskih praznika, a u sobi mu je pronađen nož. O tome se u zatvoru šuti“- tvrdi naš sagovornik.

Iz sektora za kadrovsku politiku KPZ-a Tuzla, odluku o Karićevoj preraspodjeli na mjesto konobara u restoranu “Kozlovac” pravdaju menadžmentskom politikom, a na to mjesto raspodijeljen upravo za vrijeme Hodžićevog mandata.

Medijska cenzura

O KPZ-u je proteklih desetak godina napisano more tekstova koji govore o nepravdi i kriminalu menadžmenta. Međutim, iako imamo pravo na štampu, kad god je objavljen neki članak protiv menadžmenta, tog dana ili nismo dobivali novine ili su iskidane stranice s tim tekstovima” – kaže naš sagovornik.

 

Avaz/Informer.ba