BiH Izdvojeno Vijesti

Do kraja 2014. RS dobija autoput Banja Luka – Doboj

Predstavnici Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i kineske kompanije “China Road and Bridge Corporation ” potpisali su danas u Doboju predugovor o izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj.
Potpisivanje ovog dokumenta uslijedilo je nakon tematske sjednice Vlade Srpske koja je održana u Doboju a na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bilo razmatranje informacije o dosadašnjim aktivnostima na izgradnji autoputa.Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić istakao je da je predugovor sa kineskom firmom temelj za pregovore sa kineskom izvoznom bankom koja bi trebalo da odobri kredit za izgradnju ovog autoputa.

“Ukoliko sve bude prema planu, izgradnja autoputa počeće u martu sljedeće godine, dok se završetak radova očekuje 2014. godine”, rekao je Džombić.

On je podsjetio da je riječ o projektu vrijednom 400 miliona eura kao i da je predsjednik RS Milorad Dodik još 2010. godine u funkciji predsjednika Vlade sa Kinezima započeo pregovore koji su danas doveli do potpisivanja ovog predugovora.

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović izjavio je da je 90 procenata imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa izgradnjom autoputa već riješeno.

“Imamo čvrsto obećanje izvođača radova da će autoput biti završen do 1. jula 2014. godine odnosno da će autoput biti svečano otvoren na dan proslave godišnjice Komunističke partije Kine”, rekao je Čubrilović.

Kredit za izgradnju autoputa koji bi trebalo da odobri kineska izvozna banka predviđa finansiranje 85 procenata troškova izgradnje autoputa, dok će 15 procenata troškova finansirati Vlada Srpske.

Riječ je o kreditu sa grejs periodom od tri godine i rokom otplate od 15 godina, gdje će kamatna stopa biti između četiri i pet posto.

Srna/Informer.ba