BiH Udarno Vijesti

Kranjec: Sloveniji prijeti sudbina Grčke

Slovenija bi mogla krenuti putem Grčke, Irske i Portugala ako ne ukroti potrošnju, budžetski deficit i rast zaduženosti, izjavio je guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

On je rekao da će ove godine budžetski deficit porasti zbog pomoći preduzećima koja su u vlasništvu države, te dodao da bi moguće odbijanje uvođenja penzijske reforme, o čemu će se odlučivati na referendumu 5. juna, moglo da dovede do još veće zaduženosti Slovenije, zbog čega bi sigurno porasle i kamate za slovenačku državu i preduzeća.

Kranjec dodaje da su bankarske marže domaćih banaka, u poređenju sa bankama u inostranstvu i slovenačkim bankama čiji su vlasnici stranci, previsoke, što je neizdrživo za privredu, ali se negativno odražava i na te same banke.

Domaće vlasništvo bankarskog sistema je poželjno, ali i to ima svoju cijenu“, rekao je Kranjec i dodao da su slovenačka preduzeća iz realnog sektora bitno zaduženija od sličnih preduzeća u inostranstvu, zbog čega banke često nemaju interes da im odobravaju kredite.

 

Srna/Informer.ba