Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Kredite u švajcarskim francima moguće zamijeniti u KM ili euro

Svaki građanin u BiH koji je podigao kredit vezan uz švajcarski franak ima mogućnost da kod svoje banke kredit zamijeni u konvertibilnu marku ili euro, izjavio je Srni sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić.

Mišić je pojasnio da to podrazumijeva da građani koji su opterećeni ovom vrstom kredita preuzimaju dosadašnje rizike i štete, ali dalje izbjegavaju rizik te valutne klauzule, dodajući da komercijalne banke u BiH parcijalno i pojedinačno razgovaraju sa građanima i rješavaju te probleme.

Mi u BiH, na sreću, nismo u tolikoj mjeri u kreditnom portfoliju izloženi tome, ali sigurno da svaki građanin koji je podigao kredit vezan uz švajcarski franak zaista ima veliki problem“, istakao je Mišić.

On je naglasio da se za rješavanje ovog problema ne mogu donositi nikakve “kozmetičke” mjere te da, objektivno, postoji rizik koga, prije svega, mora podnijeti onaj koji je potpisao takav ugovor.

Sigurno da postoje određene mogućnosti za prolongiranje ovog problema, ali se ni u kom slučaju taj problem ne može riješiti čarobnim štapićem“, rekao je on.

Prema riječima Mišića, dešavanje u vezi sa švajcarskim frankom je globalno pitanje, tako da je teško bilo šta prognozirati, ali sve mjere vode ka tome da ova valuta dalje ne eskalira u smislu njenog jačanja, već da se ustabili.

Mjere koje je preduzela Hrvatska nisu velika olakšavajuća rješenja za njene građane. Kod nas taj problem još nije dobio političke konotacije kao što je to u Hrvatskoj. Srećom, kod nas izbori nisu tako blizu i mislim da i ne treba to pitanje tako posmatrati“, rekao je Mišić.

Kada je riječ o trenutnim dešavanjima u Americi i na svjetskim berzama, Mišić smatra da to neće mnogo ni direktno uticati na bankarski sektor u BiH, za koji je bitan euro.

Da li će euro jačati li slabiti, odnosno kakva će bit dalja sudbina eura u odnosu na sve druge valute, prije svega na američki dolar i japanski jen, to se ne može prognozirati. S obzirom da finansijska kriza nije samo locirana u Evropi, mislim da euro ne bi trebalo dalje da slabi i da doživi neki najgori scenario“, rekao je Mišić.

Srna/Informer.ba