BiH Vijesti

Krizni štab KS -Trenutna epidemiološka situacija ne nalaže restriktivne mjere

Trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo ne nalaže uvođenje restriktivnijih mjera. Građani se pozivaju na oprez, te im se preporučuje vakcinacija protiv Covid-19, provjetravanje zatvorenih prostorija, prakticiranje dobre higijene (pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju), kao i nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba. Ovo su zaključci i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji je zasjedao danas.

Na hospitalizaciji se trenutno nalaze 53 osobe oboljele od koronavirusa, od kojih je 43 sa akutnom infekcijom. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 34 pacijenta su sa akutnom infekcijom, dok je 10 na opservaciji. U JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” ukupno je devet pacijenata na liječenju.

Udio nevakcinisanih pacijenata na hospitalizaciji je 73,58 posto.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo više ne izdaje Rješenja o izolaciji, MUPKS i KUIP nisu dužni da vrše kontrolu izolacije, a brigu o pozitivnim pacijentima i praćenju njihovih simptoma nastavlja voditi nadležni porodični ljekar koji određuje bolovanje.

Također, stav Kriznog štaba je da se nastava u svim obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo može odvijati po uobičajenom modelu, u učionicama.

Epidemiološka situacija će se nastaviti pratiti, te će Krizni štab u slučaju pogoršanja donositi restriktivnije mjere.

Iz Kriznog štaba napominju da je obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra u svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, kao i u ustanovama koje zbrinjavaju starije osobe, ustanovama koje zbrinjavaju osobe sa poteškoćama u razvoju i osobe sa duševnim smetnjama, kazneno-popravnim ustanovama i drugim ustanovama socijalne zaštite.

Za hospitalizaciju pacijenata koji nemaju kliničke znakove oboljenja Covid-19, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS smatra da je dovoljan antigen test, a procjenu o tome da li je potreban PCR test daje ljekar ustanove prilikom prijema.

Naloženo je Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da nabavi lijek Remdesivir i dovoljne količine antigen testova za potrebe JU Dom zdravlja KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS preporučuje i vakcinaciju četvrtom dozom za sve osobe starije od 60 godina, imunokompromitirane, onkološke pacijente i osobe sa pridruženim komorbiditetima.

Vakcinacija protiv koronavirusa se odvija na svim punktovima porodične medicine svih organizacionih jedinica domova zdravlja Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

Fena/Informer.ba