Svijet Vijesti

Kruzer iz Evrope pristao u Venezueli nakon 15 godina

Prvi evropski kruzer pristao je u Venezuelu nakon 15 godina. Turisti su dugo izbjegavali ovu zemlju zbog sigurnosne situacije i ekonomskih previranja.

Brod “Amadea” pod zastavom Bahama pristao je na karipskom otoku Margarita s gotovo 500 putnika, uglavnom iz Španije, Francuske, Njemačke, Italije i Švicarske, navodi AFP.

– Venezuela je godinama bila izvan radara kruzera – rekao je ministar turizma Ali Padron pozdravljajući ovo historijsko pristajanje.

Kontrola robe, nestašica proizvoda i nepouzdane osnovne usluge poput vode i struje dugo su držale strance podalje, prisiljavajući putničke agencije da obustave svoja poslovanja.

Venezuela je “postala vrlo nesigurna destinacija visokog rizika”, rekao je za AFP Reinaldo Pulido, potpredsjednik turističkog vijeća Conseturismo.

Ali nakon godina hiperinflacije i valute u slobodnom padu koja je gurnula stanovnike Venezuele u siromaštvo i natjerala milione da pobjegnu iz zemlje, oslabljena ekonomija i turistički sektor tek odnedavno pokazuje male znakove oporavka.

De facto dolarizacija ekonomije i ublažavanje kontrole cijena potaknuli su uvoz, što je rezultiralo većom raznolikošću proizvoda u ponudi i otvaranjem novih trgovina.

A od prošle godine, zemlja je primila turiste iz Rusije koji nisu dobrodošli u mnogim drugim zemljama od početka rata u Ukrajini.

Ne postoje službeni podaci o turizmu prema kojima bi se mogao mjeriti trend.

Za predsjednika Conseturisma Leuda Gonzaleza, dolazak Amadee “otvara mogućnost povratka Venezuele na radar glavnih krstarenja”.

Za Pulida, svaka inicijativa “koja dovodi nove međunarodne turiste je dobitak”.

 

Fena/Informer.ba