BiH Izdvojeno Vijesti

U kući Zade Mustafić jauci, majka ubice predosjetila tragediju

Zada Mustafić (57), majka Nesida Mustafića (33), koji je u Francuskoj ubio suprugu, dvoje djece i sebe, već mjesec dana plače u svojoj kući u tuzlanskom mjestu Simin Han, jer je po ponašanju sina, kada ga je posljednji put vidjela, mogla da predosjeti tragediju.

Ispričali su to danas “Nezavisnim” pojedini građani koji poznaju Zadu i koji kažu da se ta nesrećna žena sedmicama unazad budi i liježe u suzama, jer joj je sin, kada ju je posljednji put posjetio, bio neuobičajeno ćutljiv.

Iz kuće, pričaju mještani, odjekuju jauci, a nesrećnu ženu pazi kćerka, nakon što joj je sin u ponedjeljak naveče u francuskom gradu Burg an Bres ubio suprugu Fadilu (29), a zatim u gradu Kilo, u vozilu koje je zapalio, presudio kćerki I.M. (4), sinu E.M. (5) i sebi, dok je njegov stariji sin A.M. (11) uspio da pobjegne iz auta zahvaćenog plamenom.

“Bio je Nesid u selu prije oko mjesec dana, na odmoru. Zlatan momak, ali mu je žena, izgleda, ‘šarala’. Tad je bio jezivo ćutljiv, a takvo ponašanje nikada ranije nije iskazivao. Zatim je otišao u Francusku i od tada se, evo već mjesec, jadnoj majci nije javljao. Ona je, izgleda, predosjetila da će se ovakvo nešto desiti. Stalno je plakala, žalila se”, kazuju građani bliski ovoj porodici, koji su nas zamolili da im ne navodimo ime.

Navodno su u Tuzli supružnici Mustafići nedavno počeli da grade kuću, ali je njihove planove prekinula nezapamćena tragedija. U zvorničkom selu Gornja Kamenica, odakle je rodom Nesid Mustafić, nema nikoga od njegove porodice.

Komšije Hasma Fejzić i Zejna Osmanović, i drugi, koji nisu htjeli da se predstave, ove porodice sjećaju se samo od prije rata, kada je poginuo Nesidov otac Besim, a majka Zada sa troje male djece otišla u Tuzlu.

Nesid je zadnji put u rodnom kraju bio prije deset godina na jednoj svadbi.

“Oni su bili divna djeca, roditelji dobri i primjerni ljudi, nikada nismo čuli da je bilo problema, bili su mirna porodica. Šta je moglo da se desi, niko ne zna, niti smo mogli ovdje naslutiti da će tako biti”, pričaju mještani Gornje Kamenice, koji su u šoku i koji sa sigurnošću ne znaju ni odakle je Nesidova žena.

Spominjalo se da je Fadila iz Snagova, kod Zvornika, ali mještani tvrde da je ne znaju.

Nina Sajić, ambasador BiH u Francuskoj, rekla je danas “Nezavisnim” da će, prema saznanjima kojima raspolaže, sahrana četiri člana tragično nastradale porodice biti obavljena u BiH. Dječak koji je iskočio iz automobila i dalje je u bolnici u Lionu.

“Informacije koje su izašle u medijima, prema kojima je dječak u komi, nisu tačne, ali je tačno da su prognoze nezahvalne“, navela je Sajićeva.

Mustafić je, podsjetimo, u ponedjeljak naveče parkirao automobil na benzinskoj pumpi u blizini supermarketa “Carrefour” u Kilu, a zatim vozilo polio benzinom u kojem je bilo troje djece. Nakon toga je sjeo u automobil i zapalio vatru, te su on i dvoje mališana stradali, dok je jedan sin uspio da pobjegne.

Naknadno su istražioci pronašli u stanu ove bh. porodice, u mjestu Burg an Bres u istočnoj Francuskoj, leš supruge Fadile, koju je Mustafić ugušio.

Ostavio dva oproštajna pisma

Nesid Mustafić, prije nego što je presudio članovima svoje porodice i sebi, ostavio je dva oproštajna pisma na našem jeziku.

Porodična svađa, prema jednom od pisama, izbila je zbog ljubomore, a navodno u poruci stoji da je “on morao postupiti kako je smatrao da treba”.

Nina Sajić, ambasador BiH u Francuskoj, potvrdila je juče “Nezavisnim” da je tužiteljka koja vodi ovaj slučaj izjavila da su pronađena pisma.

“Ne znam sadržaj pisama, a pretpostavljam da nisu na francuskom. Ne možemo ulaziti u sadržaj tih poruka”, navela je Sajićeva.

Nezavisne/Informer.ba