Politika Udarno Vijesti

Kukić bez podrške SNSD-a i SDS-a

Poslanici SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće podržati imenovanje Slave Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, izjavila je Srni poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević.

Prema njenim riječima, za SDS nije prihvatljivo što je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović preglasan u Predsjedništvu prilikom imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

“Principijelan stav SDS-a jeste da imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH mora biti rezultat konsenzusa i da nije dobro negirati volju jednog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju hrvatskog“, istakla je Pandurevićeva.

Ona je dodala da će iz navedenih razloga poslanici SDS-a u srijedu na sjednici Predstavničkog doma glasati protiv potvrđivanja Kukićevog imenovanja za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Osim SDS-a i poslanici SNSD-a potvrdili su da će biti protiv Kukićevog izbora, što je dovoljno da on ne dobije potrebnu većinu glasova poslanika iz Republike Srpske.

Protiv Kukićevog imenovanja od početka su i dva HDZ-a, uz stav da on nema legitimitet da na toj funkciji predstavlja hrvatski narod.

Potvrđivanje imenovanja Slave Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH jedina je tačka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za 29. juna u Sarajevu.

KUKIĆ SIGURNO BEZ PODRŠKE POSLANIKA SNSD-a

Poslanici SNSD-a čvrsto ostaju pri ranijoj odluci da na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u srijedu ne podrže imenovanje Slave Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara, rekao je danas Srni šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić.

Prema Kalabićevim riječima, svako ko kao Kukić uđe u proceduru izbora za predsjedavajućeg Savjeta ministara sa tezom da treba ukinuti entitetsko glasanje – osuđen je na propast.

“Mislim da je ovo gotova stvar i da je to pouka za buduće mandatare da za ovaj neviđeni politički bezobrazluk ne traže podršku političkih partija iz Republike Srpske
“, istakao je Kalabić, dodavši da je suludo očekivati da neko iz Srpske podrži ovakav politički koncept budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Kalabić je podsjetio na stav SNSD-a da je nerealno da se u proceduru izbora predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara uđe bez prethodnog političkog dogovora o formiranju parlamentarne većine.

“Prema svim normalnim demokratskim pravilima, parlamentarna većina utvrđuje prijedlog za mandatara i obezbjeđuje mu politički prolaz”
, konstatovao je Kalabić.

On je istakao da je krajnje vrijeme da dvojica članova Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić prestanu da se igraju sa građanima BiH i predlažu rješenja poput Kukića.

“Nadam se da će ubuduće prelagati rješenja koja su moguća, ako uopšte žele da se dođe do rješenja“, rekao je Kalabić, izrazivši uvjerenje da su Komšić i Izetbegović od samog početka znali da Kukić ne samo da nema šanse nego da će njegovim imenovanjem dodatno pogoršati političku situaciju u BiH.

Za Kalabića je vrlo simptomatično da stranke koje je nazvao probosanskim ne rade ništa na formiranju parlamentarne većine.

“Naprotiv, njihovi potezi usmjereni su na dalje produbljivanje podjela u BiH, a poslije Kukića, odnosi će biti sve lošiji
“, upozorio je Kalabić i dodao da stranke iz Republike Srpske neće klečati na koljenima i tražiti od stranaka iz Federacije BiH da bude formirana parlamentarna većina.